Aika monella meistä arki on hektistä. Elämme kalenterin mukaan niin töissä kuin kotona. Kun on oikein kiire, moni ratkaisee pulman multitaskaamalla eli tekemällä monta asiaa yhtä aikaa. Tämä voi hetkellisesti hyvä ratkaisu, mutta pitkään jatkuessaan se vain lisää stressiä.

Loma on jo kulman takana, hommia on rästissä ja viimeiset työpäivät venyvät. Viimeiset työpäivät paahdetaan täysillä ja pyritään tekemään kaikki rästiin jääneet työt ennen loman alkua. Sama höyryäminen jatkuu helposti myös lomilla, jos itse ei osaa laittaa juoksemiselle pistettä.

Millä tavalla sinä kerrot itsellesi, että lomaa alkaa?  Mikä on sinun siirtymäriittisi, joka kertoo niin mielelle kuin keholle, että loma on nyt. Mikä on ensimmäinen asia, jonka teet, kun lähdet lomille?  Moni sanoo, ettei mikään ei voita kylmän juoman ensi puraisua, kun hiilihappo kutittaa kitalakea kesäterassilla tai laiturin nokassa. Toiselle se on aamukahvit ulkona.

Lomalla täytyisi olla toisella tavalla kuin arjessa. Monelle alkoholi merkitsee rentoutumista ja omaa aikaa. Tämä on ihan ok, kun muistaa, että runsas alkoholin käyttö, heikentää yöunia, lisää mielialan laskua ja ahdistuneisuutta sekä vaikuttaa läheisten kesään yleensä negatiivisesti.

Jotta tavoittaisit sen hyvän fiiliksen, joka kestää koko loman ja sen jälkeenkin kerron tässä 5 vinkkiä rentoutumiseen:

  • Huokaise, ota hetki itsellesi ja mieti mitä lomalta haluat? Mitä todella tarvitset?
  • Panosta lepoon. Erityisesti nuku kunnolla.
  • Rajoita älylaitteiden käyttöä
  • Tee jotain mukavaa, josta nautit.
  • Juhlista kesää ja vapaita alkoholittomilla raikkailla mocktaileilla. Lapset tykkäävät näiden juomien tekemistä. Kurkkaa mukavat kesäjuomavinkit.

Jos innostuit, voit postata somessa kaverillesi oma suosikkijuomareseptisi ja haasta kaveri mukaan. #pidäkiinni mukavasta lomasta #mocktailkesä

Jos päihteet ja vauvaperhearki tuntuvat ylivoimiselta, niin chat on auki koko kesän maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 17-19 ja perjantaisin klo 10-11.

Tervetuloa juttelemaan, olemme kuulolla. ?

Kirjoittaja: Sirpa Hopiavuori

Sirpa Hopiavuori toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liitossa, Pidä kiinni -hoitojärjestelmässä. Hän on tällä hetkellä opintovapaalla.