”Olen todella onnellinen, että lähdin tähän Eroneuvo-menetelmäkoulutukseen, koska olen oppinut paljon lisää eroteemasta. Eroneuvo-tilaisuus vastaa sisällöltään todella hyvin erotilanteessa olevan vanhemman avun ja tuen tarpeeseen. Mielestäni Eroneuvo-toiminta sopii erittäin hyvin omaan työnkuvaani perheneuvolassa, koska tapaan työssäni paljon eroa pohtivia ja jo eron läpikäyneitä ihmisiä. Oma osallistuminen Eroneuvo-menetelmäkoulutukseen sekä Eroneuvo-tilaisuuksien vetämiseen auttaa suosittelemaan Eroneuvoon osallistumista asiakkaille.”

Kokemukseni mukaan vanhemmat, jotka tekevät eropäätöksen pohtivat paljon sitä, miten lapset toipuvat erosta. Huolta aiheuttaa usein se, miten entisen puolison kanssa vanhemmuuden jakaminen onnistuu jatkossa. Lisäksi vanhempia mietityttää se, miten he itse selviävät eron aiheuttamasta tunnemylläkästä. Eroavat ihmiset kuvaavat usein, että olo on hyvin epätietoinen, kun on niin monen uuden asian äärellä. Ihmiset tässä kohtaa ihmettelevät, miten tästä kaikesta voi selvitä eteenpäin ja palaako elämä koskaan enää raiteilleen. Eroneuvon vetäjän alustuksessa käsitellään juuri näitä tärkeitä teemoja, joista kuulijat voivat saada uusia näkökulmia tai / ja vahvistusta omille ajatuksilleen.

Minusta lapsen aseman korostamista vanhempien erotessa ei voi liiaksi tehdä.  Kuitenkin vanhemman on miltei mahdotonta asettua lapsen asemaan, jos hän ei myös pohdi omia tunteitaan, ajatuksiaan ja kokemuksiaan eroon liittyen. Usein tässä kohtaa vanhemmat joutuvat miettimään myös kokemustaan omien vanhempien eron ajalta.

Tiedollisen annin lisäksi ihmiset kaipaavat kriisitilanteissa, kuten erokin on, kokemusta siitä, että tästä voi todella selviytyä. Vapaaehtoiset eron kokeneet ihmiset voivat omalla aidolla kokemuksellaan tarjota eroa pohtivalle tai jo eronneelle vertaansa vailla olevan tuen. Tärkeää heidän suunnaltaan on antaa toivoa, että eronkin jälkeen voi elää hyvää elämää. Minua on puhutellut paljon tutustumieni vapaaehtoisten tapa suhtautua lapsen toiseen vanhempaan vaikka tosi vaikeankin eron jälkeen. On ollut hienoa nähdä, miten he ovat voineet välittää tilaisuuteen osallistuneille ihmisille mallin siitä, miten voi jatkaa yhteistyövanhemmuutta vaikka parisuhde onkin päättynyt.

Vapaaehtoisten vertaistukijoiden koulutustapaamiset menetelmäkoulutuksen aikana olivat todella mukavia ja antoisia, jolloin unohti ihan olevansa työtehtävissä. Keskustelu oli niin monipuolista ja hienoa. Uskon, että tämä sama tunne heijastui vapaaehtoisilta myös Eroneuvoihin osallistuneille kuulijoille. Minusta Eroneuvon rakenne on tosi hyvä, koska siinä tulee paljon tilaa vapaaehtoisille ja me ammattilaiset vetäydymme kirjaimellisesti sivuun osaksi aikaa. Tilaisuuden loppukeskustelu yhdessä on ollut hyvin kokoavaa vuoropuhelua ammattilaisten, vapaaehtoisten ja kuulijoiden kesken.

Olemme Eroneuvo-koulutuksen myötä synnyttäneet Kouvolaan eroauttamisen äärellä toimivien tahojen verkoston, joka voi tehdä yhteistyötä saman asian äärellä. On hienoa, että Kymenlaaksoonkin on rantautunut uusia työmuotoja ihmisten auttamiseksi. Olen tutustunut uusiin ihaniin ihmisiin. Ennen kaikkea olen saanut kokemuksen, että vaikka hyppää liikkuvaan junaan vajavaisin lipputiedoin määränpään suhteen, voi päätyä onnellisena uuteen paikkaan, joka osoittautuu hyväksi kokemukseksi.

Kirjoittaja: Maiju Niemelä, joka toimii Kouvolan perheneuvolan johtavana sosiaalityöntekijänä ja psykoterapeuttina. Hän valmistui Eroneuvo-vetäjäksi huhtikuussa 2016.