Apua eroon-chat tarjoaa eroa pohtiville ja eronneille vanhemmille mahdollisuuden keskustella omasta tilanteesta, eroamisen käytännöistä ja vanhemmuudesta eron jälkeen.  Yleisimpiä keskusteluteemoja on aikuisen oma erokriisi ja eroon liittyvät tunteet sekä vanhempien yhteistyö ja vuorovaikutuksen pulmat eron jälkeen. Chatissä tukea tarjoavat eroauttamisen ammattilaiset sekä chatvertaiset. Chat on avoinna apuaeroon.fi sivustolla.

Vapaaehtoisia on ollut mukana toiminnassa nyt vuoden verran. Kutsumme nyt mukaan uusia chatauttamisesta ja vertaistuen tarjoamisesta kiinnostuneita eronneita vanhempia. Chatvertaisten omasta erosta on kulunut vähintään vuosi ja heillä on alle 18-vuotaiaita lapsia. On oleellista, että vapaaehtoinen tuntee itse olevansa valmis tukemaa muita eroavia tai eronneita vanhempia.

Chatvertainen Leena on toiminut nyt vuoden verran Apua eroon -chatissä päivystäjänä.

–  Vapaaehtoistehtävä antaa minulle iloa olla tukena ja vertaisenakin samassa tilanteessa oleville. Vapaaehtoisena voi olla ihminen toiselle ihmiselle – kuunnella ja olla läsnä vain häntä varten siinä hetkessä.

Leena pitää siitä, että vapaaehtoisena voi toimia silloin kuin itselle sopii ja taustalla on aina työntekijöiden tuki. Samaan aikaan vuorossa päivystää myös ammattilainen. Päivystysvuoroja on arkisin sekä lauantai-iltapäivisin. Päivystysvuoron voi tehdä kotona. Chatvertaisella tulisi olla käytössä oma tietokone ja nettiyhteys.

–On palkitsevaa jakaa omaa kokemustaan ja tietämystään kysymyksiin vastausta hakeville. Ja kertoa, etteivät he ole yksin tilanteen kanssa sekä kannustaa heitä olemaan pienissäkin mieltä askarruttavissa asioissa yhteydessä.

Kaikki uudet chatvertaiset saavat koulutuksen tehtävään. Koulutus toteutetaan etäyhteydellä, jota varten tarvitset tietokoneen / läppärin sekä kuva- ja ääniyhteyden. Koulutus antaa valmiudet toimia chatvertaisena. Kouluttajina toimivat Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntijat ja jäsenyhdistysten ammattilaiset.

Koulutuspäivät etäyhteydellä

  • koulutusilta 10.11. klo 17-19.30
  • koulutusilta 17.11 klo 17-19.30 
  • koulutusilta 24.11. klo 17-19.30
  • koulutusilta 1.12. klo17-19.30
  • koulutusilta 8.12. klo 17-19.30

Pääset mukaan toimintaa ottamalla yhteyttä lähimpään jäsenyhdistykseen alla olevan listan mukaisesti. Ota yhteyttä yhteyshenkilöön sähköpostilla. Yhdistyksen työntekijä sopii kanssasi ajan alkutapaamiseen. Tapaaminen toteutetaan kasvokkain jäsenyhdistyksen tiloissa tai etäyhteydellä. Kuulet lisää toiminnasta, chatauttamisesta ja työntekijä tutustuu myös sinuun ja erokokemukseesi.

Kanta-Hämeen Perhetyö (Hämeenlinna)

Viivi Törrönen, viivi.torronen@khperhetyo.fi

Lahden ensi- ja turvakoti (Lahti)

Anne Meritie, anne.meritie@letk.fi

Oulun ensi- ja turvakoti (Oulu)

Sirpa Huotari, sirpa.huotari@oetk.fi

Viola ry (Mikkeli)

Ilona Halmesmäki, ilona.halmesmaki@violary.fi

Ylä-Savon ensi- ja turvakoti (Iisalmi)

Erja Heiskanen, erja.heiskanen@ylasavonensijaturvakoti.fi

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti (Jyväskylä)

Anne Backman, anne.backman@ksetu.fi

Lisätietoja apua eroon-chattoiminnasta ja päivystämisestä saat myös

Päivi Hietanen, paivi.hietanen@etkl.fi

Lue lisää apua eroon-chatistä ”Hyvä tuulettaa tunteita, kun pinnan kiristyy”-blogista.