Ensimmäisen naisministerin, maan pitkäaikaisimman naiskansanedustajan ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi liputetaan 1. lokakuuta 2016.
Miina Sillanpää oli aikansa suuri kansalaisvaikuttaja ja tinkimätön hyvinvointiyhteiskunnan puolustaja. Ensikotitoiminnan lisäksi hänen työnsä jälki näkyy vielä nykyisinkin monilla yhteiskunnan osa-alueilla. Miina Sillanpään syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Sisäministeriö on antanut juhlaliputusta koskevan valtion virastoja ja laitoksia koskevan määräyksen. Samalla ministeriö suosittaa vastaavaa yleistä liputusta.
Ensikotitoiminnan perustaja, Miina Sillanpää 4.6.1866 – 3.4.1952:
”Jokainen lapsi on pelastetttava elämälle”
Joukko Suomen ensimmäisiä kansanedustajia kärkijoukkona Miina Sillanpää ja Hilja Pärssinen tekivät vuonna 1907 aloitteen kunnallisten kotien perustamisesta turvattomia lapsia, naimattomia äitejä ja heidän lapsiaan varten. Vaivaistaloja ei pidetty soveliaina lasten kasvattamiseen. Esitykset eivät johtaneet toimiin, mutta herättivät keskustelua ja vaikuttivat asenteisiin. Tahtonaiset huomasivat, että on tartuttava itse toimeen.
Ensimmäinen ensikoti valmistui Helsingin Vallilaan sodan jaloissa 1942. Seuraavat ensikotiyhdistykset perustettiin Ouluun, Poriin, Tampereelle ja Turkuun 1945. Näiden viiden yhdistyksen toimesta ja kansanedustaja Miina Sillanpään aloitteesta perustettiin 24.9.1945 valtakunnallinen Ensi Kotien Liitto, jonka tehtävä oli ajaa turvattomien äitien ja lasten asiaa.
”Pelastamalla äiti pelastetaan lapsi. Jokainen lapsi on pelastettava elämälle”, kiteytti Miina Sillanpää kuvatessaan ensikotien toiminta-ajatusta.