28.3.–25.4.2023 17.30-19.30 Teams

Tahdotko merkitykselliseen vapaaehtoistyöhön?
Ilmoittaudu mukaan chat-vertaisten koulutukseen! 

Ensi- ja turvakotien liiton chat-vertaisten koulutus antaa valmiudet toimia vertaistukijana ammattilaisen kanssa valtakunnallisissa Apua eroon sekä Apua väkivaltaan -chateissa.  Chatit auttavat yli tuhansia avun hakijoita vuosittain. Keskustelu vertaisen kanssa voi olla elämän käännekohta avunhakijalle.

Lue lisää chat-vertaisen työstä ja tutustu koulutuksen aikatauluun.

Kenelle: Apua eroon ja Apua väkivaltaan -chatteihin päivystäjiksi tahtoville vapaaehtoisille. Chat-vertaisena toimiminen edellyttää omakohtaista kokemusta eroamisesta ja vanhemmuudesta eron jälkeen tai lähisuhdeväkivallasta sekä kokemuksista toipumista. Vaikka keskustelua apua hakevien kanssa käydään kirjoittaen, chat-vertaisen ei tarvitse olla taitava kirjoittaja. Halu auttaa ja kohdata toinen riittää. 

Ilmoittaudu koulutukseen tästä. Ilmoittaudu viimeistään 12.3.2023. 

Tule mukaan Infotilaisuuteen tästä. Infotilaisuus järjestetään 9.3.2023 klo 17.30–18.30. 
Tietoa chat-vertaisten työstä ja koulutuksesta saa vapaavalintaisessa infotilaisuudessa, joka järjestetään Teamsissa. Infotilaisuudessa kuulet tarkemmin chatauttamisesta, koulutuksen sisällöistä ja odotuksista chatvertaista kohtaan. Osallistuminen ei sido osallistujia muuhun toimintaan, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. 


Chat-vertaisen työ 

Chat-vertaiset toimivat ETKL:n jäsenyhdistysten vapaaehtoisina ja toimintaa koordinoidaan yhteistyössä jäsenyhdistysten ja keskusjärjestön kanssa. Vapaaehtoinen saa valita, kummassa chatissa haluaa toimia. Hän myös valitsee ja varaa päivystysvuorot itse. Chatit ovat avoinna arkisin kello 12–18, ja yksi vuoro on kestoltaan kaksi tuntia. Päivystysvuoron voi tehdä kotoa käsin. Päivystysvuoron aikana chatvertaisen tukena toimii samaan aikaan päivystysvuorossa olevan jäsenyhdistyksen työntekijä. Päivystysvuoroja ei tehdä yksin vaan tukea ja neuvoja saa vuoron aikana keskustelujen käymisen tueksi. 

”Vapaaehtoistehtävä antaa minulle iloa olla tukena ja vertaisenakin samassa tilanteessa oleville. Vapaaehtoisena voi olla ihminen toiselle ihmiselle – kuunnella ja olla läsnä vain häntä varten siinä hetkessä”, chat-vertaisena toiminut Leena sanoo.

Chat-vertainen on osa jäsenyhdistyksen vapaaehtoisten yhteisöä. Vapaaehtoisille järjestetään yhdistyksissä vuosittain yhteisiä virkistyshetkiä ja tapaamisia. Halutessaan vapaaehtoinen voi osallistua yhdistyksen muuhunkin vapaaehtoistoimintaan.  

Lue lisää Ensi- ja turvakotien liiton chat-palveluista. 

Koulutuksen aikataulu 

Chat-vertaisten koulutus järjestetään etäyhteydellä Teamsissa. Koulutus sisältää viisi koulutustapaamista sekä käytännön harjoittelun chatissa.

27.3. ja 4.4. tai 5.4. klo 17–19.30

Vapaaehtoisuus, vertaistuki ja oman kokemuksen käsittely 

11.4., 18.4. ja 25.4. klo 17–19.30 

Chat-vertaisten toimiminen, ninchatin käyttö ja keskusteluiden harjoittelu, päivystämisen käytännöt ja kohtaaminen chatissä.

26.4.–12.6. 

Keskusteluiden käytännön harjoittelujakso asiakkaiden kanssa chatissä. Jokainen tekee ajanjaksolla 2–6 chat-vuoroa oman aikataulunsa mukaisesti.

13.6. klo 17.30–19 

Yhteinen arviointi- ja ohjaustapaaminen.

Tarkempi ohjelma lähetetään koulutukseen tulijoille lähempänä koulutuksen ajankohtaa. 

Yhteystiedot 

Päivi Hietanen 
paivi.hietanen@etkl.fi 
050 438 5290 

Emmi Hela 
emmi.hela@etkl.fi 
040 724 8274 

Tuulia Kovanen 
tuulia.kovanen@etkl.fi 
050 432 8470