12.–13.10.2022 klo 10-17 Kokkolan kaupungintalo, Kauppatori 5, 67100 Kokkola

Väkivaltatyön foorumi järjestään Kokkolassa 12.-13.10.2022, pääsalin ohjelmaa voi seurata myös etäyhteyksien välityksellä.

Väkivaltatyön foorumi kutsuu jälleen lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ajankohtaisten asioiden äärelle. Foorumi on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa työssään kohtaaville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, eri alojen viranomaisille ja päättäjille.

QR koodi tälle sivulle


Mitä on on monialainen yhteistyö väkivaltailmiön parissa tai luottamuksen rakentuminen ammattilaisten välillä? Millaisia ovat monialaista yhteistyötä tukevat rakenteet Sote-uudistuksen myötä? Mitä tämä tarkoittaa eri ikäisten väkivaltaa kokevien tai käyttävien auttamisen näkökulmasta?


Tule kuulemaan ja keskustelemaan innostavien sekä ajankohtaisten puheenvuorojen aiheista. Foorumissa on tarjolla tutkimustietoa ja käytännön kokemuksia väkivallan vastaisesta työstä.

Kenelle

Lähisuhdeväkivaltaa työssään kohtaaville sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille, eri alojen viranomaisille, luottamushenkilöille, tutkijoille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Hinta

Paikan päällä 180 € (sis. ohjelman, lounaat, kahvit molempina päivinä  ja illallisen 12.10.)
Verkossa 150 € (pääsalin ohjelma)

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten työntekijöille:
Paikan päällä 160
Verkossa 130

Ohjelma

Keskiviikko 12.10.

10.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

10.45 Foorumin avaus

Terho Taarna, sivistysjohtaja, Kokkolan kaupunki
Riitta Särkelä, pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto ry
Marita Loukiainen, toiminnanjohtaja, Kokkolan ensi- ja turvakoti ry

11.15 Hyvinvointialueiden rakentuminen ja palveluverkosto 

Eija Kellokoski-Kari, muutosjohtaja, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Kommenttipuheenvuorot Nana Lindholm, avopalveluiden lähijohtaja, Kanta-Hämeen perhetyö ry
Eveliina Nilosaari, väkivaltatyön asiantuntija, Varjo-tukikeskus, Oulun ensi- ja turvakoti ry

12.15 Lounas

13.15 Yhteistyön rakentamista ja uusia käytäntöjä väkivaltatyössä

Järjestöjen tekemä lähisuhdeväkivaltatyö uusissa raameissa
Tiina Muukkonen, kehittämispäällikkö, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyö ja Tiina Palviainen, projektipäällikkö, Vauva- ja väkivaltatyötä tulevaisuuden sote-keskuksiin-hanke, Ensi- ja turvakotien liitto 

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteet ja palveluiden järjestäminen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi kesäkuussa ohjeet kunnille ja hyvinvointialueille väkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi. Elisa Niklander, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Oikeusministeriön terveiset väkivaltatyöhön, sekä syksyllä 2022 julkaistavat laatukriteerit väkivallan kuntoutusohjelmille ja palveluohjaus. Minna Piispa, neuvotteleva virkamies, Oikeusministeriö

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan ajankohtaiset asiat. Kristina Stenman, yhdenvertaisuusvaltuutettu

15.00 Kahvi

15.30 Alatyöryhmät

1.  Piiloon jäävä väkivalta ja tunnistamisen haasteet Taloudellisen väkivallan tunnistaminen, ja auttaminen erilaisissa lähisuhteissa.
Hanna Nylén, hanketyöntekijä, Taloudellinen väkivalta tutuksi–hanke, Viola ry; Vieraannuttaminen henkisenä väkivaltana ja kokemuksia vieraannutettujen vanhempien verkkovertaisryhmästä. Emmi Heikkinen, hanketyöntekijä, Turvassa-hanke Ensi- ja turvakotien liitto; Kunniaan liittyvä väkivalta: Kokemuksia tekijän kanssa työskentelystä. Doaa Al-Shmes projektityöntekijä ja Rebwar Karimi projektikoordinaattori, Kunniaksi -hanke Setlementti Tampere 

2. Lähes 30 vuotta tekijätyötä. Miltä näyttää yhteinen ja laadukas tulevaisuus väkivallan tekijöiden kanssa tehtävässä työssä?
Minna Piispa, neuvotteleva virkamies, Oikeusministeriö; Jaana Autto, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija, Kari Hallikainen, väkivaltatyön asiantuntija ja Niina Kaskia, väkivaltatyön asiantuntija, Turvallisille Raiteille-hanke, Ensi- ja turvakotien liitto

3. Asiakkaan turvallinen polku verkostoviidakossa. Kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevän työntekijät, Kokkolan ensi- ja turvakoti ry

4. Lasten turvallisuuden tukeminen haastavissa elämäntilanteissa. Vanhemman säätelytaidot vauvan turvana.Jonna Lehikoinen, projektipäällikkö, Stressistä säätelyyn-hanke; Lapsen kaltoinkohtelun katkaiseminen -ohjelma perheille, joissa on lapseen kohdistuvaa fyysistä/ henkistä väkivaltaa. Niina Remsu, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto; ”Kiitti, että autoit ❤” – lähisuhdeväkivalta puheeksi chatissa. Tuulia Kovanen, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija, Ensi-ja turvakotien liitto

5. Nuoret väkivaltatyön palveluissa   ”Se oli aika toksinen suhde” – lähisuhdeväkivalta ja sen ehkäisy nuorten arjessa.
Ilona Mäki, projektipäällikkö, Nuoret väkivaltaa vastaan –hanke, Ensi- ja turvakotien liitto; Kun lapsi satuttaa – erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten perheenjäseniinsä kohdistama väkivalta. Vesa Vilppola, perhetyöntekijä, Setlementti Tampere;  Sateenkaarinuoret ja lähisuhdeväkivalta. Lotte Telakivi, nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija, Seta ry

6. Keholliset menetelmät turvallisen tilan luomisen ja oman palautumisen työkaluina väkivaltatyössä.
Kuinka neutralisoimme oman kehomme jännitteet sekä voimakkaat tunteemme ennen haastavaa kohtaamista sekä sen jälkeen? Millaisia keinoja voimme käyttää palautuaksemme kuormittavista tilanteista arjen keskellä? Kuinka voimme luoda kaikille turvallisen tilan kehomme kielellä? Teemme helppoja harjoitteita osallistujien yksityisyyttä ja turvallisuuden tunnetta kunnioittavassa ilmapiirissä. Harjoitteet eivät vaadi kontaktia muiden kanssa. Jyrki Haapala, tanssija, vuorovaikutus-, työhyvinvointi- ja stressinpurkuvalmentaja. (vain läsnäoleville)  

 Pienryhmien salit määräytyvät ilmoittautumismäärien perusteella. 

17.00 Päivän päätös

19.30 Illallinen Sokos hotel Kaarlen ravintola Vastarannassa. Kaikki ennakkoon ilmoittautuneet mahtuvat iltatilaisuuteen!

22.00 Jatkot hotel Kaarlen karaokebaarissa


 Torstai 13.10.

9.00 Nuorten väkivaltafoorumin terveiset

Fanny Nortamo, kokemusasiantuntija, Pesäpuu ry & Maya Waitara, kokemusasiantuntija, Osallisuuden aika ry

9.30 Neljä huonetta – Barnahus-mallin kokemuksia monialaisen yhteistyön kehittämisestä

Puheenvuoro käsittelee monialaista yhteistyötä lapsiin kohdistuvan väkivaltatyön kontekstissa. Esimerkkeinä kerrotaan hyviä monialaisten yhteistyön käytäntöjä suomalaisesta Barnahus-mallista, myös poliisin näkökulma huomioiden.

Taina Laajasalo, johtava asiantuntija, Barnahus-hanke, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Miia Lehtinen, ylikomisario

10.30 Tauko

11.00 Lähisuhdeväkivallan kustannukset Suomessa.
Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa paitsi inhimillistä kärsimystä, myös merkittäviä kustannuksia julkisille palveluille. Esittelen tuoretta tutkimustietoa lähisuhdeväkivallan aiheuttamista kustannuksista Suomen terveys-, sosiaali- ja oikeuspalveluille. Tutkimustulokset rohkaisevat panostamaan nykyistä enemmän lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyyn, varhaiseen tunnistamiseen sekä väkivallan eri osapuolten tukipalveluihin.

Heli Siltala, psykologian tohtori, vankilapsykologi, RISE/Oulun vankila

12.00 Lounas

13.00 Luottamuksen ylläpitäminen muutosten keskellä.
Miten ymmärrän sitä, mitä itsessä ja toisissa ja tapahtuu? Miten säilytän rauhallisuuden ja toiveikkuuden?
Ilona Rauhala, psykologi ja valmentaja

14.00 Väkivaltatyön tulevaisuus, kumppanin palkitseminen ja rumpu vaihtuu! Marita Loukiainen ja Tiina Muukkonen

14.30 Kahvi

15.00 Foorumi päättyy, hyvää kotimatkaa!


 Majoittuminen

Hotellikiintiöt:

Sokos hotel Kaarle Kauppatori 4, 67100 Kokkola
Standardluokan huoneet:
-Yhden hengen huone, 129 EUR/vrk ja kahden hengen huone, 144 EUR/vrk
Superiorluokan huoneet:
-Yhden hengen huone, 144 EUR/vrk ja kahden hengen huone, 159 EUR/vrk.

Huonehinnat sisältävät aamiaisen, langattoman Internet-yhteyden ja asiakassaunan sekä kuntosalin käytön. Myös pysäköinti on hotellivieraille maksutonta.

Huonehinnat ovat varattavissa www.sokoshotels.fi – sivustolta, varaustunnus: BFOORUMI2022. Huonehinnat ovat voimassa saatavuuden mukaan 9.9.2022 saakka.

Hotel Seurahuone Torikatu 24, 67100 Kokkola
89€/2hh/vrk ja 79€/1hh/vrk. Hinnat sisältävät aamiaisen, langattoman netin tunnukset sekä pysäköintialueen käytön.

Huonevaraukset, puh: +358 20 7959 600 tai +358 40 5089 540, sähköposti: myynti@seurahuone.com

Varaustunnus: VVFORUMI2022

Hotel Kokkola Rantakatu 14, 67100 Kokkola
1hh standardhuone 99 eur/huone/vrk ja kahden hengen standardhuone erillisvuoteilla 119 eur/huone/vrk. Parivuoteellinen standardhuone tai Sport huone +5 eur/huone/vrk (rajallinen määrä).
Business- tai Comforthuone +15 eur/huone/vrk (ei lisävuodemahdollisuutta)
Huonehintaan sis. runsas buffetaamiainen, wlan, asukassaunavuoro ja alv.

Varaustunnus: VVFOORUMI2022, saatavuustilanteen mukaisesti 2.10.2022
saakka suoraan hotellilta: info@hotelkokkola.fi tai +358 44 276 8011.

Lisätietoja

Jaana Autto
jaana.autto@etkl.fi

Riina Karjalainen
riina.karjalainen@etkl.fi

Veli-Matti Toikka
veli-matti.toikka@etkl.fi

Laskutusasiat:

Sari Niemi
sari.niemi@etkl.fi