– Tää taitaa olla se tavallinen suomalainen tarina, sanoo Noora.

Hän odotti miehensä kanssa lasta, kun miehen alkoholin käyttö alkoi reippaasti lisääntyä. Väärä seura vei miestä mukanaan. Pari oli tuntenut muutaman vuoden, eikä Noora ollut koskaan pelännyt miestään, kun tämä oli selvä.

Perheeseen kuului myös vanhempia lapsia, eikä Noora pitänyt siitä, että juominen jatkui. Hän alkoi puhua erosta. Mies kiristi jatkamaan suhdetta uhkaamalla, että vauvan huoltajuudesta tulee riita, jos Noora yrittää erota.

Syksyisenä sunnuntaina, kun Niko-vauva oli muutaman kuukauden ikäinen, mies sitten kävi humalapäissään Nooraan käsiksi. Hakkasi päätä oveen ja kieritti pitkin lattiaa. Tilanne olisi voinut mennä vielä pahemmaksi, mutta onneksi isommat lapset olivat viereisessä huoneessa.

– Mun lapsi soitti poliisin.

Putkasta pois

Poliisin tulo sai miehen lähtemään pakoon. Noora ja lapset lähtivät tilanteen rauhoituttua Nooran kaverin luo.

– Nyt kaduttaa, ettemme silloin lähteneet turvakotiin saman tien. Ei vain käynyt mielessäkään.

Sen sijaan Noora lapsineen tuli yöksi kotiin. He tiesivät, että mies oli tavoitettu ja yön putkassa. Maanantaina oli arki ja isommat lapset lähtivät kouluun. Mies pääsi putkasta ja tuli taas oven taakse. Vain Noora ja vauva olivat kotona.

Chat -keskustelu on usein ensimmäinen rohkea askel hakea apua perheväkivaltaan. Vauvaperhe ja päihteet -chatissä voit keskustella vauvatyön ammattilaisen omasta tai perheesi tilanteesta.  Tukea myös Apuaeroon -chatistä.

Turvakodista apua lähisuhdeväkivaltaan 24/7.

Väkivaltatyön avopalvelut tarjoavat apua, kun turvakotia ei tarvita mutta apua halutaan tilanteen ratkaisemiseen ja kriisistä selviytymiseen.

Nettiturvakoti auttaa verkossa ja tarjoaa paljon tietoa väkivallasta. 

Tietoa ammattilaiselle lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja uhrien auttamiseen löydät sivuiltamme.

– Se taisi olla krapulassa ja suuttui, kun mä en oikeasti avannut sitä ovea. Se yritti tulla oven läpi.

Mies rikkoi ikkunat ja potki ovea niin, että siitä alkoivat lähteä karmit irti.

– Pelotti, että se ovi hajoaa ennen kuin poliisit tulee. Mies uhkasi tappamisella. Hirveältä tuntui, kun poliiseilla tuntui kestävän, vaikka ei siinä oikeasti varmaan mennyt kuin kymmenen minuuttia.

– Siinä kohtaa me sitten tultiin poliisien kanssa turvakotiin.

Jo uhkaan voi hakea apua

– Muille väkivaltaa kokeville haluaisin sanoa, että turvakodille saa mennä koska vain ja siellä oleminen on ilmaista.

– Oikeasti voi hakea apua jo ennen kuin mitään vakavaa sattuu. Eikä tarvitse miettiä, onko se, mitä meillä tapahtuu, tarpeeksi vakavaa.

Noora ja lapset viipyivät turvakodissa kolme viikkoa. Noora toivoo, etteivät lapset ole kovin vahingoittuneita, kun tilanne kärjistyi väkivallaksi vain kerran. Vanhemmat lapset käsittelivät tapahtunutta turvakodissa lapsityöntekijän kanssa, askartelivat ja purkivat ajatuksia.

Turvakodissa on rauhallinen tila, jossa lapset voivat jutella työntekijän kanssa.

– Minä kävin oman työntekijäni kanssa läpi sitä, mitä väkivalta on, ja keskustelin tapahtuneesta. Nyt mietin, miten voi olla, etten tajunnut, että mies kiristi minua lapsen ja huoltajuuden kautta.

Vaikka turvakodissa oli hyvä olla, pelko piti Nooraa otteessaan, eikä hän pystynyt nukkumaan eikä rentoutumaan.

– Ovihommasta jäi paniikki ja pelko päälle. Yöllä mietin, että en pääse omaan kotiin ja asiat ovat ihan sekaisin.

Ratkaisu löytyi lopulta siitä, että mies lähti hoitoon ja Noora ja lapset pystyivät palaamaan kotiin. Noora itse sai rauhoittavat lääkkeet, joiden kanssa hän pystyi lepäämään.

– Selvin päin mies on pyytänyt anteeksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei mitään olisi tapahtunut, sanoo Noora.

Hän on miehen kanssa tekemisissä vauvan takia, mutta pitää oman kotinsa omana tilanaan.

– Ja haluan, että asia käsitellään oikeudessa ja mies saa tuomion.

– Selvin päin en ole koskaan häntä pelännyt. Niin kauan kuin hoito jatkuu, asiat voivat olla näin. Jos hoito loppuu, niin sitten pitää miettiä uudelleen.

Nooran ja Nikon nimet on vaihdettu. Teksti ja kuva: Essi Lehtinen