Tänään, 20.6. vietetään kansainvälistä pakolaispäivää. Pakolaiskiintiön määrästä päätetään vuosittain eduskunnan budjettikäsittelyn yhteydessä. Viime vuosina kiintiö on pysynyt 750 henkilössä ja sitä ei ole nostettu, vaikka sen nostamiseksi on esitetty monia perusteita. On vaikea käsittää, kuinka luku voi olla näin pieni, kun pakolaisia koko maailmassa on yli 60 miljoonaa. Tämä tarkoittaa sitä, että joka minuutti noin 20 ihmisistä joutuu pakenemaan.

Viime vuonna 30,6 miljoonaa ihmistä oli pakolaisena oman maansa sisäpuolella.  Useimmat haluaisivat palata kotiinsa heti kun se on mahdollista. Pitkittyneet konfliktit, vuosia kestänyt sota, luonnonkatastrofit tai muut syyt kotimaassa voivat johtaa siihen, että syntyy useiden vuosien väliaikaisia pakolaisleirejä kotimaassa tai jossain muualla. Monet lapset eivät ole koskaan elämässään nähneet mitään muuta kuin elämän pakolaisleirillä, ahtaissa ja alkeellisissa oloissa. Puute ruuasta, sairaudet, erilaiset konfliktit turhautumisen keskellä ja epätoivo tulevaisuudesta pakottaa lähtemään etsimään parempaa elämää jostain muualta.

Matkustamiseen liittyvien puuttuvien asiakirjojen vuoksi (passit, viisumit, Schengen-oleskeluluvat jne.) useimmille pakolaisille salakuljetus on ainoa mahdollisuus päästä kulkemaan kohti turvallisempia maita. Salakuljetusreittejä Eurooppaan on esimerkiksi Välimeren kautta, Afrikan sisäisiä reittejä, Aasiasta Eurooppaan ja Lähi-itään suuntautuvat reitit sekä Latinalaisen Amerikan ja Pohjois-Amerikan väliset reitit. Salakuljettajat mainostavat toimintaansa sosiaalisessa mediassa, pakolaisleireillä tai siellä missä liikkuu ihmisiä, jotka etsivät tietoa, kuinka päästä pakomatkalle. Salakuljettajat ovat monelle ainoa toivo paremmasta tulevaisuudesta, siksi tarjouksiin on helppo tarttua.

Kiintiöpakolaisiin verrattuna turvapaikanhakijat eivät aina ole köyhiä. Niillä onnekkailla, joilla on ollut kotimaassaan hyvä työ ja omaisuutta, voi olla koko omaisuutensa myymällä varaa maksaa salakuljettajille isoja summia matkastaan Eurooppaan. Niille, jotka maksavat enemmän, luvataan turvallisempia reittejä. Mutta heistäkin moni joutuu salakuljettajien huijaamaksi tai pakomatkalla voi tapahtua väkivaltaa, kaappauksia, seksuaalista hyväksikäyttöä, ihmiskauppaa ja huumeiden salakuljetukseen pakottamista. Iso riski joutua erilaisen hyväksikäytön uhriksi on erityisesti yksin kulkevilla, alaikäisillä lapsilla. Salakuljetuksiin kuuluu usein myös korruptiota eri muodoissa; valeavioliitoja, väärennettyjä asiakirjoja ja viranomaisten (esimerkiksi poliisin) värväämistä mukaan.

Pahimmillaan salakuljetus ja pakomatka johtavat kuolemaan. Vuosittain tuhansia pakolaisia kuolee matkallaan. Suurin osa Välimerellä hukkumalla. Salakuljettajien huterat tai liian täyteen ahdetut veneet eivät kestä maihin asti. Vanhemmat yrittävät kannatella lapsiaan isoissa aallokoissa. Keskellä merta, uimataidottomana on lähes mahdotonta selviytyä. Näky on toivoton, kun mantereelle rantautuu hajonneita kumilauttoja, heppoisia pelastusrenkaita ja hukkuneita.

Suomessa on viime vuosina jo pienistä määrärahoista leikattu kehitysyhteistyöstä, jolla sekä puututaan pakolaisuuden syihin että tuetaan leireillä eläviä pakolaisia. Lisäksi Suomi käännyttää jatkuvasti turvapaikanhakijoita turvattomiin olosuhteisiin, jopa lapsiperheitä sotien keskelle. Suomi on myös päättänyt, että perheenyhdistäminen on lähes mahdotonta. Ja kaiken tämän keskellä Suomi vastaanottaa vain 750 pakolaista vuodessa. Pakolaiskiintiöön valittavat henkilöt ovat niitä, joille ei ole mahdollista palata kotimaahan eikä heillä ole mahdollisesti resursseja lähteä itsenäisesti hakemaan turvaa muualta. He ovat voineet joutua olemaan pakolaisleirillä vuosikymmeniä. Heillä voi olla heikko terveydentila, johon eivät saa tarpeeksi hoitoa, he voivat olla kidutettuja, vammaisia, vanhuksia, yksinhuoltajia tai lapsia.

Meillä on velvollisuus, mutta myös mahdollisuus auttaa – vaikutetaan päättäjiin! Allekirjoita Amnestyn vetoomus pakolaiskiintiön nostamiseksi vuodelle 2019. Allekirjoitettuasi jaa vetoomus myös ystävillesi, tutuillesi, työpaikallasi. Nostamalla pakolaiskiintiötä voimme taata turvallisen reitin pakolaiselle. Tämä pakolainen voi olla lapsi.

Allekirjoita vetoomus:
https://www.amnesty.fi/vetoomukset/tarjotaan-turvaa-nostetaan-pakolaiskiintio/

Kirjoittaja: Tiuku Pennola

Tiuku Pennola toimii monikulttuurisuustyön asiantuntijana ja työskentelee Vaativan vauvatyön tiimissä.