Rakas pieni vauvani,

sinä olet minulle jo täysin olemassa, siellä vatsassa. Minä puhun sinulle ja sinä kuulet minua. Jaamme jo nyt yhteistä matkaamme. Sinä kuulet ääneni, tunnistat tuoksuni ja jaat ravinnon kanssani. Minä tunnen sinun liikkeesi ja tiedän milloin olet virkeä tai nukut. Minusta tuntuu, että sinä ymmärrät puhettani, kun juttelen sinulle arkisista asioistani. Ehkä sinä myös tunnistat, miltä minusta milloinkin tuntuu. Yritän olla stressaamatta liikaa, vaikka mielessäni myllertää, jotta sinäkin saisit levätä.

On ihmeellistä tulla vanhemmaksi, juuri sinulle. Kaipaan jo niin kovasti saada sinut syliini ja koskettaa sinua, katsoa ihaniin kasvoihisi, heijata sinua käsivarsillani ja suukotella ihoasi. Tiedätköhän, miten paljon jo rakastan sinua.

Lupaan tehdä parhaani

Lupaan tehdä parhaani, että sinun olisi turvallista olla kanssani. Huolehdin siitä, että kotonamme ei ole lattialla vaarallisia esineitä, avoimia pistorasioita, myrkyllisiä pesuaineita tai mitään, mihin voisit tukehtua. En myöskään jätä sinua yksin tilanteisiin, joissa voisit tippua, kaatua tai satuttaa itsesi.

Lupaan tehdä parhaani, että saat syödä oikeanlaista, ikäsi mukaista ravintoa. Silloinkin, kun en itse millään jaksaisi käydä kaupassa tai laittaa ruokaa, huolehdin että sinulle on säännöllisesti ruokaa. Pesen pienet vaatteesi ja huolehdin sinun puhtaudestasi. Huolehdin, että saat riittävästi unta ja virikkeitä. Vien sinut tarvittaessa lääkärille ja huolehdin sinusta erityisellä lempeydellä, jos olet sairas.

Lupaan tehdä parhaani, jotta pystyn auttamaan sinua kaikkien tunteidesi kanssa. Harjoittelen säätelemään omia tunteitani, että osaisin olla rauhassa läsnä silloin, kun sinua kiukuttaa, itkettää tai et ole mielestäni helppo. Kaikki tunteesi ovat sallittuja ja minä en hylkää sinua, vaikka olisit kuinka vaativa tai työläs mielestäni.

Lupaan tehdä parhaani, että et kokisi kanssani yksinäisyyttä tai välinpitämättömyyttä. Olen kiinnostunut siitä, mitä haluat kertoa minulle pienen kehosi, ilmeidesi ja ääntelysi avulla. Haluan olla sinulle peili, joka heijastaa ihanuutesi takaisin. Ja vaikka en aina pystyisikään parhaimpaani, niin opettelen.

Lupaan, että en jätä sinua vieraiden tai tuntemattomien ihmisten hoitoon ellet ole ensin saanut rauhassa tutustua heihin. En hylkää sinua yllättäen tai kertomatta ja valmistelematta etukäteen. Lupaan aina palata takaisin.

Lupaan olla seurassasi päihteetön.

Lupaan tehdä parhaani, että saisit kasvaa kanssani omaksi itseksesi. Arvostan sinua juuri sellaisena kuin olet. En vaadi sinua muuttumaan tai olemaan jotain muuta kuin mitä olet. Minulle sinä olet rakkain ja ainutlaatuisin.

Ihanaa vauvan päivää! 
Vauvan päivää vietetään tänä vuonna virtuaalisesti. Klikkaa lähetykseen.

Lue lisää vauvan hyvästä hoidosta vauvaperhe.fi -sivuilta

Kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

Tanja Henttonen toimii Ensi- ja turvakotien liitossa erityisasiantuntijana Vaativan vauvatyön tiimissä.