”Moi, mä oon Noora, 26-vuotias, turkulainen, sekä 1-vuotiaan pojan äiti.
Mä halusin kirjottaa ensikodista sitte, ku ollaan kotiuduttu, jotta se koko vuosi, se aika mikä me siellä vietettiin, jäis muistoihin kaikille muillekkin ja ehkä joku tuleva tai jo oleva äiti tai perhe, sais tietoa ja ehkä jopa kipinän Enskalle menoon. Mä itse menin ensikotiin jo raskaana ollessa ja mun poika syntyi siellä asuessa.

Mä kerron nyt teille mimmosta meidän aika ensikodilla oli:

  • Se oli iloa, rakkautta, naurua ja huumoria, sitä riitti niin omasta lapsesta kuin myös yhteisön muista perheistä ja pienokaisista.
  • Se oli työtä, vaativaa oman itsensä tutkiskelua, miettimistä mikä on mulle se juttu, mikä mulle on kaikista tärkeintä, mitä mä haluan meille?
  • Se oli  retkiä, luontoa lähellä sekä kauempana, eläimiä ja kaikenlaisia tapahtumia.
  • Se oli ystävyyttä, syviä keskusteluja iltamyöhään tai sitten lattialla maha kippurassa nauramista ihan hassuille jutuille. Omien salaisempienkin asioiden jakamista toiselle.
  • Se oli yhteyttä muihin perheisiin sekä äiteihin. Olla osa samaa yhteisöä josta loppujen lopuks tulikin äärettömän rakas ja tärkeä, mutta myös opettelua erilaisien ihmisten kohtaamiseen. Erilaisten persoonien hyväksymistä  hyvine sekä huonoine päivineen. Jokaisella on oma tarinansa ja niitä kunnoitetaan.
  • Se oli itsetutkistelua,  vaikka kysymys miksi teen ja tunnen näin tuntui vaikeelta ja jopa äärettömän inhottavalta aina joskus, se kannatti.
  • Se oli myöskin sopeutumista ihan kokonaan uuteen paikkaan, uuteen tapaan elää keskellä vilskettä ja vilinää.
  • Kaikista eniten Ensikodilla olo opetti äitiydestä, siitä että sinä riität ja tuut aina olemaan paras vanhempi omalle lapselles.

Terveisin Noora 

Kuvituskuva: Tiuku Pennola


Ensikodista saa tiivistä tukea vanhemmuuteen

Ensikoti on paikka, jossa tuetaan perheitä vanhemmuudessa ja elämänhallinnassa. Äiti voi tulla ensikotiin odotusaikana tai pienen vauvan kanssa. Myös isä voi asua ensikodissa. Asumisaika sovitaan perheen tarpeiden mukaan. Ensikodissa tuetaan vauvan ja vanhemman hyvää suhdetta sekä opetellaan arkielämästä ja vauvanhoidosta selviytymistä kädestä pitäen. Selkeistä rakenteista koostuva arkirytmi tuo turvallisuutta ja vakautta. Arjen eläminen yhdessä on ensikotien toiminnallisuutta parhaimmillaan, tekemällä ja oppimalla yhdessä. Hoidon maksamisesta on tehtävä sopimus asuinkunnan sosiaalitoimen kanssa.

Ensikodin apua tarvitaan silloin, kun perheessä on esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmia tai arjen asioiden hoitaminen ei suju. Ensikoti voi olla hyvä paikka vauvaperheelle myös silloin, kun vanhemmat ovat itse hyvin nuoria, heillä on oppimisvaikeuksia tai kun kulttuurien erilaisuus tuottaa haasteita vanhemmuuteen. Vauva saa ensikodissa turvallisen kasvuympäristön, hoidon ja huolenpidon.

Lue lisää vauvaperheiden auttamisesta ja tarkista yhdistysten palvelut ympäri Suomea.