Musta tulee isä… mitäs nyt? Työ, vauva, kaverit, parisuhde, harrastukset, talonrakennus, lepo, mikä lepo, huoh… Mitenhän tästä selviää? No mietitäänpä, millainen isänmalli minulla oli, jos siitä olisi apua. Isä oli paljon poissa, töissä, kotona ei niin läsnä ja väsynyt. Ääh, en mä tuollaista halua. No jospa se tästä jotenkin.

No niin, ensimmäinen neuvolakäynti äitiysneuvolassa, jännää. Mitähän multa kysytään? Toivottavasti saan tietoa ja juteltua näistä itseäni askarruttavista kysymyksistä. No eipä mulla ollut tuolla mitään virkaa, ehkä kumppanin tukena. Kannattaakohan mun noissa enää käydä?

Näin helposti tuleva isä saattaa alkaa ajautumaan ulkokehälle perheessään. Eteen tulee paljon valittavia ajanviettotapoja. Tienata töissä vai olla vauvan kanssa kotona? Useasti äiti valitsee kotonaolon ja isä työnteon talouden vuoksi, mutta väitän että valintaan liittyy myös vanhemmuuden sukupuolittuneisuus ja siihen liittyvät roolit. Pelkästään tukirooli kotona ei houkuttele ja kaverit ja harrastukset saattavat painottua valinnoissa. Kuitenkin hyvän isän tulisi lähes opettaa kumppani imettämään, selviytyä vauvanhoidosta noin vaan ja hoitaa nuo muutkin roolit tyylillä.

Jos hyvä tuuri käy yhteys lapseen saattaa löytyä lapsen harrastusten kautta. Mutta vain jos lapsi valitsee harrastuksen, jossa isämiehen kelpaa olla mukana, kuten jonkun joukkuepalloilun (todennäköisemmin siis poikalapsi). Tanssisalilla kun on vain yksi isä eikä sieltä oikein yhteisöllisyyttä tai vertaisuutta löydy.

Edellä oleva on tietysti kirjoitettu karrikoiden ja on täynnä stereotyyppistä ajattelua, mutta tällaisia tarinoita kohtaamme työssämme koko ajan. Vanhemmuuden kysymyksissä isät ovat erilaisten yhteiskunnallisten ja kulttuuristen paineiden puristuksissa, mutta saavat silti vähän tukea perhekeskeisille valinnoilleen.

Sain työkaveriltani juuri linkin The Guardian- lehden verkkosivulle. Jutussa kerrotaan, että OECD:n raportin mukaan Suomi on maailman ainoa maa, missä isät viettävät enemmän aikaa kouluikäisten lasten kanssa kuin äidit.

Mahtavaa isät! Siis vaikka monenlaiset tekijät pyrkivät hankaloittamaan isien osallisuutta vauvanhoitoon, niin isät raivaavat aikaa lapsen kasvaessa ja haluavat todella ja aidosti olla osa lapsen elämää.

Otetaan isänpäivän kunniaksi hattu päästä suomalaisille isille!

Blogia muokattu 10.11.2019: Linkki Guardian -lehden sivuille lisätty.

Kirjoittaja: Santtu Salonen

Santtu Salonen toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liiton Miestyön tiimissä. Hän on siirtynyt toisiin tehtäviin.