Kesään ja perheen yhteiseen aikaan liittyy paljon odotuksia. Eri perheenjäsenillä odotukset voivat olla myös hyvin erilaisia. Niiden yhteensovittaminen ei ole aina helppoa. Osa lomalle lähtijöistä tekee myös paljon suunnitelmia mitä kaikkea pitääkään ehtiä tehdä. Joillekin mökkiloma tarkoittaa paitsi ihanaa luonnon rauhaa myös ”työleiriä”, jossa ei luppopäiviä tunneta. Lomalle lähdetään usein myös väsyneenä. Näissä on kaikki ainekset pettymyksiin ja riitoihin.

Toivottavasti mahdollisimman monessa perheessä puhutaan auki odotukset, hiljennetään tekemisen pakon tahtia ja uskalletaan rauhoittua. Ihmisen mieli ja aivot tarvitsevat ehdottomasti myös vähä-ärsykkeistä aikaa ja lepoa. Meidän on tärkeää voida vain olla. Lapsille pienet arjen asiat ja luonnon ihmeet ovat tärkeitä, ei vain jatkuvat eri riennot. Läheiset ihmiset ovat meille tärkeä voimavara, jota kannattaa nyt kesällä vaalia ja muistaa myös niitä, jotka ovat yksin.

Sote- uudistukseen liittyvät odotuksemme ovat kovat. Haluamme nykyistä yhdenvertaisempia palveluja ja sitä, että sosiaali- ja terveydenhuolto toimivat yhteen. Pettymys on ollut monilla suuri uudistukseen liittyviä hallituksen esityksiä lukiessa. Näyttää vahvasti siltä, ettei tehdyillä linjauksilla ole mahdollista saavuttaa uudistuksen sosiaali- ja terveyspoliittisia tavoitteita. Toiveikkaana odotamme juhannuksen jälkeistä perustuslakivaliokunnan mietintöä josko se edellyttäisi korjausta pakkoyhtiöittämiseen ja vaatisi kohtuullistamaan valinnanvapauden toteuttamisen tapaa ja aikatauluja. Jos näin käy, silloin tarvitaan hallitukselta myös tahtoa tehdä uudistusta toisin. Tätä toivon ihmisten ja myös kustannusten vuoksi.

Lasten ja perheiden kanssa työskentelevinä toivoimme, että alkoholilain uudistusta korjattaisiin lausuntojen jälkeen. Eipä taideta korjata. Se on iso pettymys, sillä tiedämme, että joudumme maksamaan päätöksestä taloudellisesti ja inhimillisesti kovan hinnan.

Tapaamisiin SuomiAreenalla 13.7. ”Jatkuuko suomalaisen lapsuuden menestystarina”- teeman äärellä!

Rentouttavaa ja levollista kesää!

Kirjoittaja: Riitta Särkelä

Riitta Särkelä toimii Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteerinä.