Jokainen syntyvä vauva on uuden sukupolven edustaja, pieni ihminen. Vauva syntyy tänne oma sisäinen viisaus mukanaan. Uuden syntymän myötä alkaa myös uusi vanhemmuus. Vauva ei tiedä omista oikeuksistaan, vaan luottaa siihen, mitä hän kasvaessaan aikuisilta saa. Näin Vauvojen päivänä, toivoisin jokaisen vauvan saavan elämänkaarensa alkutaipaleella seuraavia asioita.

Vauvan pyyntönä vanhemmalle

Tarvitsen ainakin yhden lämpimän, kestävän ja minusta huolehtivan ihmissuhteen.

Sen myötä minulle välittyy tunne, että minua rakastetaan, olen tärkeä ja olen   turvassa. Näin minulle kehittyy elämään tarvittava perusturvallisuuden tunne.

Minulle elintärkeää on ystävällinen hoiva ja huolenpito sekä hyvänlainen kosketus.

Hyvinvointiani lisää, kun kuulen puhettasi ja erityisen iloiseksi tulen, kun laulat tai hyräilet minulle.

Katseestasi toivon välittyvän minulle hyväksyntää ja iloa minusta! Näin autat minua kehittämään myönteisen minäkuvan.

 Toivon vielä, että kaikenlaisten aikuiselle kuuluvien velvollisuuksien ja toimienkeskellä sinulla olisi aikaa leikkiä ja hassutella kanssani.

 Huomaathan, olen vauvana ainutlaatuinen. Olen vielä pieni ihminen ja minulla on pieni sydän. Se on minussa kuitenkin kaikkein suurinta. Avoimena olevaan ja uteliaaseen sydämeeni päästän sisään tunnekokemuksia. Ne välittyvät minulle vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten ja ympäristöjen kanssa. Näiden kanssa kasvan minuksi. Opin ja saan pärjäävyyden taitoja, joiden avulla selviydyn elämässäni.

 Kun huomioimme näitä asioita päivittäin, vahvistamme samalla turvallista ilmapiiriä. Maailmassa, jossa jokainen huomataan ihmisenä ja kaikilla vauvasta vaariin on hyvä ja turvallinen olla.

Vauvan päivänä juhlitaan vauvoja

Tänä vuonna vietämme jo viidettä kertaa vauvanpäivää. Vauvojen päivän viettäminen on vakiintunut syyskuun viimeiselle perjantaille. Monilla paikkakunnilla järjestetään erilaisia tapahtumia vauvoille ja vauvaperheille. Tämän vuoden teemana on Kaikkien vauvojen Suomi – monimuotoiset perheet. Vauvojen päivän juhliminen on huomionosoitus vauvoille, jotka tarvitsevat meitä aikuisia huolehtimaan ja turvaamaan uuden elämän taivalta.

Onnea kaikille vauvoille!

Vauvan päivää voit seurata sosiaalisessa mediassa ja osallistua siihen omalla Vauvan päivän juhlalla tai tapahtumalla. #vauvanpaiva2021

Kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Niina Neuvonen

Niina Neuvonen työskentelee Ensi- ja turvakotien liitossa Ero lapsiperheessä -tiimissä.