Kirjakauppojen hyllyiltä löytää itsehoito-oppaita. Somessa kaverit saattavat kommentoivat vaativasti. Yksin selviämisen kulttuuri kukoistaa. On hyvä muistaa, että asiat eivät mene solmuun yhdessä yössä. Kukaan ei sotke asioitaan yksin. Elämme yhteisössä ja  asioiden selvittely voi ottaa myös pidemmän ajan. Kuitenkin jostain pitää aloittaa, mitä pikemmin sitä parempi.

Tuntuu tosi pahalta, itkettää. Ajatukset kiertävät samaa rataa. On voimaton olo. Lehdet ja some pursua kovaa puhetta. On niin yksinäinen olo. Tuntuuko tutulta? Jokainen meistä kokee vaikeita hetkiä. Apua ei ole helppo hakea. Saati sitten tunnustaa itselleen, että tarvitsee apua tai neuvoa. Pelottaa ja ahdistaa. Otetaanko minut todesta? Onko tilanteeni tarpeeksi vaikea? Tämä on itse aiheutettua, pitäisikö sittenkin vain pärjätä yksin? Mistä voin hakea apua?

Aina on hyvä jutella toisen kanssa. Yksikseen ajattelu ja pärjäily on aivan yliarvostettua. Puhuminen tai kirjoittaminen auttaa sinua hahmottamaan omia ajatuksia. Toisen kysymykset ja kommentit auttavat näkemään asioita uudesta näkökulmasta. Voit kysyä ammattilaiselta tai vertaiselta vinkkiä, miten toimia haastavassa tilanteessa. Jo silloin, kun on epätietoinen olo, kannattaa chattaamalla hakea ”kuuntelijaa” itselle. Asian kertominen toiselle helpottaa oloa, vaikkei hän uutta ratkaisua ongelmaansa keksisi.

Nyt kynnys chattaamiseen voi olla matalampi, koska tavoitat meidät verkosta useammin. Halusit sitten puhua päihteisiin ja vauvaperhearkeen liittyvistä asioista, turvattomuuden ja väkivallan kokemuksista tai vauvan unirytmiin tai eroon liittyvistä kysymyksistä. Me olemme sinua varten!

Ensi- ja turvakotien liiton chat on auki useita kertoja viikossa. Käy kurkkaamassa chatin aukioloajat.

Kirjoittaja: Sirpa Hopiavuori

Sirpa Hopiavuori toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liitossa, Pidä kiinni -hoitojärjestelmässä. Hän on tällä hetkellä opintovapaalla.