Tämä vuosi on ollut monessa mielessä rankka. Emme halunneet uskoa, että sota olisi keskellämme Euroopassa. Hyökkäyssodasta Ukrainasta ovat eniten kärsineet lapset ja naiset, kuten kaikissa sodissa. Sodan jaloista on lähdetty etsimään turvaa. Sitä eri maat ja myös yksityiset ihmiset ovat hyvin tarjonneet. Olemme toivottaneet Suomeen tervetulleeksi lähes 50 000 sotapakolaista. Kotoutuminen, uuden elämän ja turvallisuuden tunteen rakentaminen vaatii paljon aikaa. Sitä me jokainen voimme omalta osaltamme helpottaa.


Yksikään sota ei ole päättynyt aseilla, vaan rauha on rakennettu neuvottelemalla ja sopimalla.


On surullista, ettei rauhasta näy merkkejäkään. Yksikään sota ei ole päättynyt aseilla, vaan rauha on rakennettu neuvottelemalla ja sopimalla. Mistä löytyvät ne diplomaatit, joilla on kyky tässäkin vaikeassa tilanteessa rakentaa rauhaa? Lisäksi tarvitaan toimia sodan vaikutusten helpottamiseen myös meillä kotimaassa. Köyhyysriskin nopean kasvamisen ja etenkin lapsiperheköyhyyden nopean lisääntymisen pitää herättää päättäjät ripeisiin toimiin.

Jouluun on enää kaksi viikkoa. Joulu on ilon ja rauhan juhla. Joulu syntyy pienistä asioista: yhdessä pipareiden kaikessa rauhassa tekemisestä, kuusen koristelusta ja tuoksusta tai yhdessä kodin juhlakuntoon laittamisesta. Oletko pysähtynyt miettimään, mikä sinua ilahduttaa juuri nyt ja jouluna? Tiedätkö, mistä läheisesi tulevat iloiseksi ja mitä he toivovat, kun joulu lähestyy? Voi olla, että yllätymme, kun kysymme. Uskon, että odotukset eivät ole tavarapaljoutta, vaan jotakin ihan muuta. Jotakin sellaista, mitä voimme ilman toisillemme helposti tarjota.  Kannattaa siis kysyä.


Oletko pysähtynyt miettimään, mikä sinua ilahduttaa juuri nyt ja jouluna? Tiedätkö, mistä läheisesi tulevat iloiseksi ja mitä he toivovat, kun joulu lähestyy?


Jouluun liittyy myös paljon odotuksia ja mahdollisuuksia pettymyksiin. Odotukset voivat olla myös ristiriitaisia: toinen haluaa rauhaa ja vähän touhuamista, toinen kaiken olevan tiptop tai joulu on pilalla. Tiedätkö, millaiset asiat puolisollesi ja lapsillesi ovat tärkeitä joulun valmistelussa? Tässäkin auttaa kysyminen ja puhuminen. Jotta ristiriidoilta vältytään, on hyvä miettiä, onko minulla varaa tinkiä itselle tärkeistä asioista ja sovittaa erilaisia odotuksia yhteen. Sitä kokeilemalla voi kenties varmistaa hyvän joulumielen kaikille läheisille.

Tiedämme, että kaikissa kodeissa joulu ei ole rauhan juhla, vaan tilanteet voivat kärjistyä väkivallaksi tai sen uhaksi. Apua on joulunakin tarjolla. Turvakodit päivystävät vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri. Apua on viisasta ja rohkeaa hakea. Jos alkaa pelottaa, jo silloin kannattaa hakea apua, eikä odottaa tilanteen kärjistymistä. Tietoa turvakodeista ja muista avun lähteistä löytyy Nettiturvakoti.fi.

Tehdään jokainen omalta osaltamme parhaamme, että jouluajasta tulee levollinen, lepoa, rauhaa ja iloa tarjoava keidas maailman kamaluuksien keskellä.

Kiitos jäsenyhdistyksille ja yhteistyökumppaneille hyvästä yhteistyöstä vuonna 2022. Rauhallista ja turvallista joulua sekä rauhan vuotta 2023!

Auta vaikeuksissa olevia perheitä lahjoittamalla joulurauhaa

Kirjoittaja: Riitta Särkelä

Riitta Särkelä toimii Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteerinä.