Oletko kokenut musertavaa yksinäisyyttä? Oletko kokenut pelkoa, ettet selviä? Tummuus tiivistyy, pelko syö sinua. Filmi pysähtyy surkeuteen. Paniikki nostaa päätään. Ei näy tunnelissa valoa. Ehkä olisi vain parempi luovuttaa… Minä ja moni muu on kokenut näitä tunteita.

Ei luovutettu. Täällä ollaan. Jotain tapahtui, joku muutti tapahtumien suunnan. Mikä? Ihminen, joka tulee tueksi. Joku, joka näkee sinut ja sinun mahdollisuutesi. Joku, joka kysyy juuri sen oikean kysymyksen.  Joku, joka näkee sinut ja uskoo sinuun. Joskus käännekohta tulee sanojen ja musiikin muodossa.

”.. ja olin niin epätoivoa täynnä
olin valmis luopumaan
seisoin yksin risteyksessä mietin onko minusta jatkamaan
mutta nyt katson ikkunasta
ja näen jotain kaunista
on uusi aamu, on uusi aika..”

Me, Pidä kiinni etsivässä ja matalan kynnyksen työssä olemme saaneet viimekin vuonna todistaa tällaisia pieniä ja suuria ihmeitä.  Kohtaamisia on ollut kaduilla, toreilla, sairaaloissa, kodeissa ja ties missä tiloissa ja tilanteissa. Viime vuonna tavoitimme 1 281 kertaa odottavan äidin tai vauvaperheen, jolla on ollut vaikeuksia päihteiden kanssa. Kohtaamiset ovat tuottaneet paljon hyviä kokemuksia kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta ja uusia mahdollisuuksia on avautunut palveluiden käyttäjille.

Pidä kiinni etsivän ja matalan kynnyksen työtä tehdään kaikissa Pidä kiinni avopalveluyksiköissä. Palvelut ovat maksuttomia, anonyymejä ja valtakunnallisia eli mistäpäin Suomea vain voi olla yhteydessä meidän työntekijöihimme.

Tunnetko jo nämä ihanat etsivän ja matalan kynnyksen naiset?  Meidän yhteystietomme löydät täältä.  Monessa olemme onnistuneet, mutta emme ole onnistuneet kertomaan tarpeeksi monelle, että autamme myös verkossa.

Apuasi tarvitaan. Kerro ja jaa omissa somekanavissa eteenpäin tietoa chatistä, joka auttaa odottavia äitejä ja vauvaperheitä, joilla on päihteiden kanssa ongelmia. Chat on auki maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17-19 ja perjantaisin kello 10-12. Chat löytyy ensijaturvakodit.fi -sivuilta

Koskaan ei voi tietää kuka hyötyy. Autamme kaikkia perheenjäseniä odotusaikana, vauvan jo synnyttyä sekä huolestuneita omaisia. Päihteisiin liittyvä huoli voi olla pieni tai suuri. Olisi hyvä, että kaikki perheen kanssa toimivat tietäisivät chatistä ja osaisi ohjata sinne keskustelemaan.

Kirjoittaja: Sirpa Hopiavuori

Sirpa Hopiavuori toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liitossa, Pidä kiinni -hoitojärjestelmässä. Hän on tällä hetkellä opintovapaalla.