Ensi- ja turvakotien liiton uusi sovellus tarjoaa työkalut arjen hallintaan, kun lapsen elämä jakautuu kahteen kotiin. Eronneen perheet tarvitsevat apua ja tukea uuden elämän hallintaan ja uusi sovellus helpottaa asioista sopimista ja vanhempien yhteistyötä. Vuosittain noin 30 000 lasta koskettaa vanhempien ero.

Vanhempien erotessa lapsen tuttu elämä muuttuu. Vanhempien hyvä yhteistyö ja sopu eron jälkeen auttaa lasta selviämään paremmin.

– Eron jälkeen aikuisten pitäisi pystyä hoitamaan lapsen arjen asiat sujuvasti ja sovussa, toteaa Jussi Pulli, Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä -työn kehittämispäällikkö.
– Välillä yhteistyö on vaikeaa. Varisinkin, jos välit ovat tulehtuneet tai lapsen elämässä on paljon läheisiä aikuisia. Kaksi kotia -sovellus auttaa kahden kodin lapsia ja heidän läheisiään hoitamaan lapsen asioita hyvin.

Lataa nyt

Kaksi kotia sovelluksessa voi muodostaa oman perheen sisäisen ryhmän, johon voi liittää perheenjäsenet. Yhteinen ryhmä voi sisältää kahden kodin kaikki aikuiset ja lapset. Ryhmän yhteinen kalenteri auttaa aikatauluttamaan arkea ja kalenteriin voi merkitä lapsen menot kuten äidin ja isän viikot tai tapaamiset, syntymäpäivät, yhteiset menot tai sopia arjen muutoksista.

Chatissä keskustellaan yhteisistä asioista koko ryhmässä tai vain aikuisten kesken. Lapset voivat myös jakaa arkisia kuulumisia toisen vanhemman viikolla yhteisessä keskustelussa. Lisäksi sovelluksesta löytyy tietoa ja tukea eron jälkeiseen elämään ja lapsen aseman huomioimiseen.

Hyvä yhteistyö suojaa lasta

Joskus vanhemmat tarvitsevat runsaastikin apua toimiakseen lapsen edun mukaisesti. Lapselle on tärkeää, että arki sujuu, vanhemmat eivät riitele lapsen asioista eikä hän joudu viestittelijän asemaan.

Hyvä yhteistyö on arkista keskustelua ja kuulumisten vaihtoa lasten asioista ilman, että lapsi joutuu vanhempien väliin. Toimiva yhteistyö suojaa lasta eron kielteisiltä vaikutuksilta, esimerkiksi vanhempien riitelyn jatkumiselta tai ihmissuhteiden katkeamiselta.

Eron jälkeinen yhteistyö perustuu vanhempien väliseen toimivaan vuorovaikutukseen. Asioista sopiminen  voi olla haastavaa siksi, että vuorovaikutusongelmat voivat olla keskeinen syy siihen, että eroon on päädytty. Moni vanhempi on todennut yhteistyötä helpottavan, kun hän on ruvennut miettimään entistä puolisoa ”eksän” sijaan lapsen äitinä tai isänä.

Vanhemmat voivat tehdä yhteistyötä monella tavalla, mutta lapsen näkökulmasta on riittävää, että puhevälit ovat asialliset ja vanhemmat pystyvät toimimaan yhdessä lapseen liittyvissä asioissa. Mikään yhteistyön tapa ei ole toista parempi, vaan vanhemmat luovat heille parhaiten sopivan tavan.

Tutustu sovellukseen ja lataa puhelimeen : apuaeroon.fi/kaksikotia/

Lisätietoja:

Jussi Pulli
kehittämispäällikkö, Ero lapsiperheessä, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 040 5041673, jussi.pulli@etkl.fi

Milja Harju
asiantuntija, Ero lapsiperheessä, Ensi- ja turvakotien liitto
050 327 3277, milja.harju@etkl.fi