16.11.2022 9:00-16:00 Paasitorni, Helsinki, tai etäyhteydellä

Vieraannuttaminen on ilmiönä kiistanalainen ja jännitteinen, mutta käytännössä se koskettaa lukuisia lapsia ja vanhempia, jotka jäävät vaille tarvitsemaansa apua, jos ammattilaisilla ei ole riittävää osaamista vieraannuttamisen tunnistamiseen, arviointiin ja perheiden tukemiseen.

Seminaarin puheenvuorot sisältävät tutkimus- ja kokemustietoa sekä Turvassa-hankkeessa ja muissa maissa kehitettyjä työtapoja, joilla vieraannuttamista voidaan tunnistaa ja sitä kohdanneita lapsia ja vanhempia auttaa. Seminaarin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja tarjota uusia näkökulmia ilmiön ympärillä käytävään keskusteluun.

Kenelle: Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja oikeussalan ammattilaisille, jotka työskentelevät eroauttamisen parissa sekä em. alojen tutkijoille ja opiskelijoille. Myös eronneet vanhemmat ovat tervetulleita.

Seminaarin on maksuton ja se toteutetaan hybridinä. Paasitorniin otetaan 100 osallistujaa ja muut voivat osallistua etäyhteydellä. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä osallistumisesi tapa. Seminaarista ei tehdä tallennetta!

Ohjelma

Seminaaripäivän juontaa kehittämispäällikkö Jussi Pulli, Ensi- ja turvakotien liitto

Huom! Ohjelmatiedot täydentyvät elokuun aikana.

8:30 Kahvitarjoilu Paasitornissa / Etäyhteydellä olevia pyydetään liittymään linjoille klo 8:45

9:00 Seminaarin avaussanat

9:10 Vieraannuttamisen tunnistaminen ja arviointi, vaihtoehtoiset selitysmallit
Projektipäällikkö, VTM Johanna Vaitomaa, Turvassa-hanke, Ensi- ja turvakotien liitto

Ammattilaisille suunnatun kyselyn tulosten julkaisu
Asiantuntija Susanna Rautio, Turvassa-hanke, Ensi- ja turvakotien liitto

9:45 Asiakastyö vanhempien kanssa
Hanketyöntekijä Johanna Jokiniemi, Turvassa-hanke, Turun ensi- ja turvakoti ry

10:15 Tauko

10:30 Lasten ja nuorten kokemukset ja auttamisen mahdollisuudet
Hanketyöntekijä Emmi Heikkinen, Turvassa-hanke, VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry

11:00 Vieraannutetun lapsen ajatusmaailman ymmärtäminen ja torjutun vanhemman toimintatavat
Uliana Feldserov, kokemusasiantuntija, opettaja (KM), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Sensus Klinikka

11:30 Lounastauko (omakustanteinen)

12:30 Tutkimuskatsaus hoidollisiin interventioihin
Lastenpsykiatrian professori Ilona Luoma, KYS / Keski- ja Itä-Suomen OT-keskus

13:00 Puheenvuoro

13:30 Kommenttipuheenvuoro
Johtava asiantuntija, PsT Taina Laajasalo, Barnahus-hanke, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

14:00 Kahvitauko

14:30 Kommenttipuheenvuorot

15:45 Päätössanat

Ilmoittautuminen

31.10.22 mennessä. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko paikan päällä Helsingin Paasitornissa vai etäyhteydellä. Täytäthän ilmoittautumislomakkeen huolellisesti! Etäyhteydellä osallistuvat saavat osallistumislinkin noin 2 pv ennen seminaaria.

Turvassa-hankkeen seminaariin ilmoittautuminen 2.12

Johanna Vaitomaa, projektipäällikkö, Turvassa-hanke