16.11.2022 9:00-16:00 Paasitorni, Helsinki, tai etäyhteydellä

Vieraannuttaminen on ilmiönä kiistanalainen ja jännitteinen, mutta käytännössä se koskettaa lukuisia lapsia ja vanhempia, jotka jäävät vaille tarvitsemaansa apua, jos ammattilaisilla ei ole riittävää osaamista vieraannuttamisen tunnistamiseen, arviointiin ja perheiden tukemiseen.

Seminaarin puheenvuorot sisältävät tutkimus- ja kokemustietoa sekä Turvassa-hankkeessa ja muissa maissa kehitettyjä työtapoja, joilla vieraannuttamista voidaan tunnistaa ja sitä kohdanneita lapsia ja vanhempia auttaa. Seminaarin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja tarjota uusia näkökulmia ilmiön ympärillä käytävään keskusteluun.

Kenelle: Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja oikeussalan ammattilaisille, jotka työskentelevät eroauttamisen parissa sekä em. alojen tutkijoille ja opiskelijoille. Myös eronneet vanhemmat ovat tervetulleita.

Seminaarin on maksuton ja se toteutetaan hybridinä. Paasitorniin otetaan 100 osallistujaa ja muut voivat osallistua etäyhteydellä. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä osallistumisesi tapa. Löydät ilmoittautumislomakkeen sivun alareunasta.

Huom! Seminaarista ei tehdä tallennetta. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Ohjelma

Seminaaripäivän juontaa kehittämispäällikkö Jussi Pulli, Ensi- ja turvakotien liitto

8:30 Kahvitarjoilu Paasitornissa / Etäyhteydellä olevia pyydetään liittymään linjoille klo 8:45

9:00 Seminaarin avaussanat
Pääsihteeri, YTT, Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liitto

9:10 Ammattilaisille suunnatun kyselyn tulosten julkaisu
Asiantuntija, YTT, Susanna Rautio, Turvassa-hanke, Ensi- ja turvakotien liitto

Vieraannuttamisen tunnistaminen ja arviointi, vaihtoehtoiset selitysmallit
Projektipäällikkö, VTM, AmO Johanna Vaitomaa, Turvassa-hanke, Ensi- ja turvakotien liitto

9:45 Asiakastyö vanhempien kanssa
Hanketyöntekijä Johanna Jokiniemi, Turvassa-hanke, Turun ensi- ja turvakoti ry

10:15 Tauko

10:30 Lasten ja nuorten kokemukset ja auttamisen mahdollisuudet
Hanketyöntekijä, YTM, Emmi Heikkinen, Turvassa-hanke, VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry

11:00 Vieraannutetun lapsen ajatusmaailman ymmärtäminen ja torjutun vanhemman toimintatavat
Uliana Feldserov, kokemusasiantuntija, opettaja (KM), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Sensus Klinikka

11:30 Lounastauko (omakustanteinen)

12:30 Tutkimuskatsaus psykososiaalisiin ja hoidollisiin interventioihin
Lastenpsykiatrian professori Ilona Luoma, KYS / Keski- ja Itä-Suomen OT-keskus

13:00 A structural approach to differentiation and treatment of psychological abuse (englanninkielinen video)
Karen Woodall, Psychotherapist, Family Separation Clinic & Regents University London, UK

13:30 Kommenttipuheenvuoro
Johtava asiantuntija, PsT, Taina Laajasalo, Barnahus-hanke, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

14:00 Kahvitauko

14:30 Vanhempien kertomusten välissä – vieraannuttaminen vanhempien vaikeita tapaamisoikeusriitoja koskevissa kertomuksissa.
Hallintojohtaja Marjaana Sorokin, YTM, tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Somero

15:oo Keskustelu ja palaute päivästä

15:30 Päätössanat – Kiitos osallistujille
Kehittämispäällikkö Jussi Pulli, Ensi- ja turvakotien liitto

Seminaari on maksuton, mutta halutessasi voit tukea Ero lapsiperheessä -työtämme vapaamuotoisella lahjoituksella verkkopankissa tai MobilePaylla numeroon 82195. Kiitos!

Ilmoittautuminen

31.10.22 mennessä. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko paikan päällä Helsingin Paasitornissa vai etäyhteydellä. Täytäthän ilmoittautumislomakkeen huolellisesti! Etäyhteydellä osallistuvat saavat osallistumislinkin noin 2 pv ennen seminaaria.

Turvassa-hankkeen 16.11.22 seminaariin ilmoittautuminen:

Ohjelmatiedot: Johanna Vaitomaa, projektipäällikkö, Turvassa-hanke
johanna.vaitomaa@etkl.fi

Ilmoittautumisten hallinta: Riitta Savolainen, riitta.savolainen@etkl.fi

Tutustu blogeihin

Vieraannuttaminen erottaa – miten autamme lapsia ja vanhempia kohti turvallista yhteyttä – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)

Vertaisryhmästä tukea lapsistaan vieraantuneille vanhemmille – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)

Tyttäreni on vieraannutettu – äidin pohjaton kaipaus – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)

Uskaltaako vieraannuttamisesta puhua herättämättä some-raivoa? – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)