”Hän on minulle tärkeä, koska hän lohduttaa minua”
– Lasten taidetta ja tarinoita aiheesta ”Minulle tärkeä mies”.
Haluatko tietää, mitä lapset ajattelevat isistä ja isyydestä?
Mitä lapset kertovat tekevänsä isän kanssa, entä mitä he haluaisivat tehdä? Mikä isässä on mukavaa ja ihanaa, entä mikä ikävää? Kuka ylipäätään on lapselle tärkeä mies ja miksi? Jos, niin suuntaa askeleesi Pasilan kirjaston toiseen kerrokseen.
Näyttelyn kokoaminen on ollut tunteita ja ajatuksia herättävä kokemus. Kuvia katsoessa on naurattanut ja itkettänyt. On ollut hauska kuulla, että tämä tehtävä koettu mukavana ja tärkeänä. Piirustuksia tuli hyvin monelta taholta, pääsääntöisesti piirtäjät ovat olleet 5–8-vuotiaita lapsia pääkaupunkiseudulta. Näyttelyssä voi nähdä tavalliset arjen puuhat, joita lapset tekevät tai toivoisivat tekevänsä. Kertomusten miehet ovat pääsääntöisesti isiä, mutta ei aina. Kuvissa vilahtelee mm. isoisät, harrastuksien ohjaajat, enot ja veljet.
”Ootko sä se täti, joka vie meidän piirustukset näyttelyyn? Mä en piirtänyt sulle mitään, koska mulla ei oo ketään, josta mä olisin voinut piirtää…” Meidän jutustelun jälkeen lähdin aika hiljaisena tätinä. Lapsen kokemus oli riipaiseva. Meidän jutteluhetkeen liittyi kolmaskin henkilö, joka ehdotti: ” Sä voit aina välillä lainata mun isää.” Jotenkin kommentti lohdutti minua ja toivottavasti tapaamaani lastakin. Keskustelu toi hyvin esille syyn, miksi näyttely on järjestetty. Toiveen, että jokaisella lapsella olisi lähellä rakastavia ihmisiä – niin miehiä kuin naisia.
Loppuun jakaisin toisenlaisen kokemuksen, jonka sain myös piirustuksia hakiessani. Eskarissa esiteltiin kuvia minulle. Eräs lapsi ja hänen isänsä katselivat kanssani lapsen piirtämää kuvaa. Lapsen ilolla ja innolla ei ollut rajaa, kun isä kehui piirrustusta. ”Luitko iskä jo tekstin?” kysyy lapsi. ”Joo. Mä en tiennytkään, että sä haluat tehdä tollasta mun kaa. Me voitas heti toteuttaa sun toive, jos haluat?” Piirustukset voivat tehdä myös toiveista totta.
Isätutkija Johanna Mykkänen kertoo tänään lisää lasten piirustuksista Pasilan kirjaston työpajassa.
Voit myös osallistua jakamalla lapsen piirustuksen kuvana #minulletärkeämies tai isät voivat kertoa tai kuvata oman huippuhetkensä instagaramissa tai twitterissä #iskänhuippuhetki hästägillä.