Vauvat syntyvät perheisiin monenlaisissa tilanteissa, myös tässä poikkeuksellisessa koko maailmaa ravistelevassa kohdassa. Vauvat ovat onneksi autuaan tietämättömiä uhkista, joihin aikuisten mielet ovat nyt kiinnittyneinä. Jotta vauvan ei tarvitsisikaan kokea vanhempiensa kokemaa huolta, on vanhemman tärkeä pitää omaa stressitasoa parhaansa mukaan hallinnassa ja keskittää voimavaransa vauvan hoivaamiseen ja arjen ylläpitämiseen.
Tämä ei poissulje sitä, että vanhemmalla on lupa kaikkiin tunteisiinsa, joita luonnollisesti jokainen tällaisessa tilanteessa käy läpi. Niitä on tärkeä myös saada jakaa puolison, ystävän tai muun aikuisen kanssa, jotta huolien ja murheiden kanssa ei jää yksin. Tunteiden alas painaminen ei ole hyväksi, se vie voimia ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä masennusta.
Mielellä on suuri voima meihin. Se, mihin huomion kiinnittää, kasvaa. Anna siis itsellesi lupa keskittyä vauvan kanssa olemiseen. Uskalla luottaa, että terveysviranomaiset tekevät kaikkensa, jotta altistuneet saavat parasta mahdollista hoitoa ja sinun tärkein tehtäväsi on siinä lähelläsi, sylissäsi.
Vinkkejä arjessa jaksamiseen
Jos vauva on vielä alle 3 kuukautta, niin keskity synnytyksestä toipumiseen rauhassa. Sinun ei tarvitse nyt huolehtia vieraiden käynneistä ja tarjottavista. Vauvasi nukkuu tässä kohtaa ison osan päivästä ja sinulla on lupa levätä myös. Saat myös rauhassa harjoitella vauvan kanssa aamutoimet, pesu- ja syöttöhetket. Vauvalla ei ole vielä tässä kohtaa päivärytmiä, joten voitte molemmat rauhassa elää vauvan rytmissä. Läheiset voivat tutustua uuteen perheenjäseneen etäyhteyksien avulla.
Jos vauvasi on jo isompi, niin pitäkää päivärytmistä kiinni. Vauvalle ennakoitavuus on tärkeää ja se helpottaa sinunkin elämääsi. Useimmiten päivärytmi on muodostunut 6 kuukauteen mennessä. Tässä vaiheessa vauvat nukkuvat kahdet päiväunet. Jo tieto siitä, että vauva nukkuu tiettyinä ajankohtina, helpottaa. Silloin sinulla on hetki itsellesi.
Lepää, rentoudu muuten tai tee itsellesi mieleisiä asioita, kun vauva nukkuu. Katso elokuvaa, lue kirjaa, lajittele valokuvia, juo kuppi kahvia tai teetä parvekkeella tai kuistilla, soita ystävälle tai kuuntele musiikkia. Mikä ikinä sinusta tuntuukaan hyvälle. Ja voit hyvin olla tekemättä mitään!
Ota vauva mukaan kotitöihin. Hän voi olla rintarepussa tai katsoa sitterissä, kun sinä puuhailet. Näin vauvan lepohetket ovat myös sinun lepohetkiä eivätkä mene kotitöistä suoriutumiseen.
Älä syyllisty, vaikka et jaksaisikaan olla jatkuvasti vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Vauva ei tarvitse viihdykettä koko ajan, mutta ota joka päivä hetkiä, jolloin annat hänelle jakamattoman huomiosi. Silloin voitte laulaa, lorutella ja leikkiä yhdessä.
Menkää ulos vauvan kanssa ja käykää kävelyllä ainakin kerran tai kaksi päivässä. Erityisesti luonnossa liikkuminen laskee stressiä. Jos haluat kokemuksesta sosiaalisemman, niin sovi tuttavaäidin, ystävän tai isovanhemman kanssa puhelin- tai videotreffit kävelyn ajaksi. Vauva todennäköisesti viihtyy kärryissä sen aikaa ja sinä saat jakaa kuulumisiasi toisen aikuisen kanssa.
Jos tykkäät kirjoittaa, niin aloita päiväkirjan kirjoittaminen. Teidän vauva-aikanne tulee olemaan hyvin erityinen monella tapaa ja kirjaamisia voi olla mielenkiintoista lukea vuosien kuluttua. Tulette todennäköisesti palaamaan vielä monesti näihin hetkiin.
Isompi vauva tai taapero voi hetken myös seurustella läheisten aikuisten kanssa etäyhteyksien avulla. Pyydä isovanhempia, kummeja tai ystäviä olemaan kontaktissa vauvan kanssa esimerkiksi videopuhelun välityksellä. He voivat laulaa tai lorutella ja vauva voi kuunnella, katsoa ja osallistua. Tämä ilahduttaa varmasti teitä molempia.
Huolehdi oman turvallisuuden tunteesi säilymisestä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Joillekin se tarkoittaa aktiivista uutisten seurantaa ja toisille tietoista rajaamista. Voit hyvin päättää, että katsot uusimmat uutiset vain kerran tai kaksi päivässä. Uutisten jatkuva seuraaminen voi ahdistaa ja tehdä olotilan toivottomaksi.
Muista, että kaikki päättyy aikanaan, myös tämä poikkeustilanne! Te selviätte kyllä ja vauvasi kasvaa ja kehittyy joka päivä.
Apua on tarjolla
Jos olet huolissasi itsestäsi tai vauvasta, niin älä jää yksin. Puhu ystävälle tai puolisolle tai ota tarvittaessa yhteyttä neuvolaan. Tarjolla on myös auttavia puhelimia ja keskusteluapua chatissa.
- Tietoa koronaviruksesta: 0295 535 535 (arkisin klo 8-21, lauantaisin klo 9-15.)
- Ajankohtaista koronaviruksesta
- Vauvaperhe -chat: (ark 10-15) Voit jutella vauvaperheen arkeen liittyvistä huolista ja haasteista, kuten jaksamisesta, pärjäämiseen liittyvästä huolesta tai yksinäisyydestä vauvatyön ammattilaisen kanssa.
- Vauvaperhe ja päihteet -chat: (ark 10-15) Vauvaperheen vanhempi tai läheinen! Tule juttelemaan jos olet huolissasi päihteistä perheessä
- Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta: 0203 91920 (arkisin klo 10-15) Jos sinulla on huoli omasta tai läheisesi mielenterveydestä, omat keinot ovat hukassa, koet olevasi yksin huolesi kanssa tai mietit, mistä saisit apua, soita tai chattaa.
- Maksuton vertaistukipuhelin: 0800 177599 (arkisin klo 10-15)