Syntyneiden vauvojen määrä laskee rajusti, jo seitsemättä vuotta peräkkäin. Uusimmassa Perhebarometrissa kävi ilmi monia syitä lykätä lapsenhankintaa -työelämän vaatimukset, negatiiviset mielikuvat lapsiperhearjesta ja puutteellinen tasa-arvo niin töissä kuin kotonakin.  Vastapainoksi kaikelle huolipuheelle, halusin listata kuinka monin eri tavoin vauvat rikastuttavat meitä ja elämäämme.

  1. Vauvasi myötä sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus harjoitella läsnäoloa.  Vauva ei ole kiinni menneessä hetkessä eikä suunnittele tulevaa. Hän on läsnä kaikilla aisteillaan juuri nyt, juuri tässä hetkessä. Jos antaudut vauvan maailmaan, vaikka hetkittäinkin, saat kokea samaa läsnäolon kauneutta. Läsnäolossa on rauha ja tyyneys, luontainen ilo.
  1. Tulet vauvan kautta oppimaan rakkaudesta jotain oleellista. Nimittäin sen, että pyyteetön rakkaus ei odota vastinetta, se vain on, ja sitä riittää. Ja vaikket odotakaan saavasi vauvaltasi mitään takaisin, niin hän palkitsee sinut joka tapauksessa monin kerroin. Hellyyden määrä voi saada sydämesi pakahtumaan. Ei ole varmastikaan sattumaa, että vauvat ovat pyöreine kasvoineen ja suurine silmineen niin syötävän suloisia. Samalla saat kiinni myös epävarmuuden, hämmennyksen ja toisinaan kiukunkin tunteista. Viimeisin erityisesti opettaa sinulle tunteidenhallintaa, joka on arvokas taito elämänpolullasi.
  1. Saat elämääsi uudenlaisen sisällön ja merkityksen, joka on pysyvää ja voi tehdä elämästäsi entistä arvokkaamman. Sinun olemassaolosi on vauvasi näkökulmasta tärkeintä ja arvokkainta maailmassa. Kukapa meistä ei haluaisi kokea olevansa tärkeä ja tarvittu? Työelämässä sinut voidaan aina korvata, mutta vanhempana olet ainutlaatuinen!
  1. Pääset oppimaan lisää itsestäsi. Millainen vanhempi minä olen? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä ja kuinka ne näkyvät siinä, miten kasvatan lastani? Tämä itsetutkiskelu jatkuu läpi lapsesi eri kasvuvaiheiden ja haastaa sinua pitkin matkaa. Samalla se kasvattaa sinusta suurella todennäköisyydellä kypsemmän ja viisaamman ihmisen.
  1. Saat arjen pyörittämisessä organisointitaitoja, joita voi hyvin hyödyntää työelämässäkin. Usein opit myös priorisoimaan asioita entistä paremmin. Ruuhkavuodet voivat jälkikäteen muisteltuna olla aikaa, jolloin olit tehokkaimmillasi ja aikaansaavin.
  1. Parisuhteesi saa uutta syvyyttä ja näet kumppanisi kokonaisvaltaisemmin. Rakkaus, jota kumppanisi tuntee ja osoittaa lastanne kohtaan, lisää rakkauttasi häntä kohtaan. Teitä yhdistää syvempi side kuin koskaan ennen.
  1. Ennen kaikkea saat elämääsi iloa, joka syntyy usein pienistä, mutta, ah, niin isoista asioista! Ensimmäinen katsekontakti, ensimmäinen hymy, vauvan nauru! Mitään ihanampaa et ole todennäköisesti kuullut kuin oman vauvasi nauru!

Elämä on epätäydellistä ja täydellistä ajoitusta vauvan saamiselle ei ole olemassa. Elämä on myös alati muuttuvaa, raskaimmatkin vaiheet menevät ohi -vauvan itkuisuus, vaipparalli ja huonosti nukutut yöt. Oleellisinta on rakentaa omannäköistä perhe-elämää.

Tunnelmallista joulun odotusta kaikille perheille ja perheettömille!

Kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

Tanja Henttonen toimii Ensi- ja turvakotien liitossa erityisasiantuntijana Vaativan vauvatyön tiimissä.