Omakotitalon pihassa on lastenrattaita rivissä. Eteinen on täyttynyt erikokoisista kenkäpareista ja taustalla kuuluu lapsen jokeltelua. Seiniä koristavat vauvojen kuvat ensimmäisistä kuukausista, elämän ihmeistä. Suuren keittiön pöydän ääreen on kokoontunut väkeä juomaan kahvia ja nauttimaan mansikkakakusta. Vauvat vaihtuvat sylistä syliin ja saavat aikuisten jakamattoman huomion. Juhlan aiheena on äitienpäivä! Ollaan Oulunkylän ensikodissa, jossa vauvat vanhempineen opettelevat elämään päihteetöntä vauvaperhearkea iloineen ja suruineen.

Täällä äitienpäivä on monelle ensimmäinen. Äitiys on yhtä aikaa ihanaa ja hämmentävää, mutta samalla pelottavaa ja uutta. Vastuu uudesta elämästä on suuri, ihan jokaiselle äidille. Erityisen haavoittuvaa siitä tekee äidin päihteidenkäyttö ja sen vaikutukset syntyvää tai syntyneeseen vauvaan. Äiti tarvitsee paljon tukea siihen, että hän pystyy tunnistamaan oman vauvansa tarpeet ja löytämään hyvän olon vauvasta eikä päihteistä. Oulunkylän ensikodissa ja muissa Pidä kiinni® -hoitojärjestelmän ensikodeissa ympäri Suomea päihteitä käyttävät odottavat äidit ja vauvaperheet saavat harjoitella vauva-arkea yhdessä työntekijöiden ja vertaisten muodostamassa yhteisössä. Yhteisö on koti, jossa opetellaan vauvan hoitoa ja huolenpitoa, jaetaan kokemuksia ja puhutaan vaikeista asioista, jaetaan ilot ja surut. Se on turvallinen ympäristö kasvaa äidiksi ja vanhemmaksi ja löytää takaisin elämän valoisammalle puolelle. Se on paikka, jossa leivotaan paljon kakkuja.

Oulunkylän ensikodissa kakkua syödään usein ja juhlanaiheita ei säästellä. Kuntoutumisen aloitukset ja lopetukset ovat kakkukahvit ansainneet. Vauvojen kuukausijuhlat antavat myös ihanan syy leipoa. Elämää ja sen ihmeitä on tärkeää juhlia arjen ja haasteiden keskellä. Täällä vanhemmat saavat tukea varhaiseen vuorovaikutukseen ja vanhemmuuteen sekä päihteistä irtautumiseen. Kirsikkana kakun päällä, vauvat saavat elää yhdessä omien vanhempiensa kanssa turvallisessa, kodinomaisessa ympäristössä.

Äitiys ja päihteet eivät ole sanapari, jonka ajatellaan kuuluvan yhteen. Joskus elämä on kuitenkin mennyt niin, että päihteet ovat saaneet otteen äidin elämästä ja vieneet mennessään. Raskaus ja vauvan syntyminen on kuitenkin monelle äidille uusi mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa ja irtautua päihteistä. Jokaisella äidillä tulee olla mahdollisuus päästä kuntoutukseen. Vauva puolestaan tarvitsee äidin, joka kykenee huolehtimaan ja iloitsemaan hänestä ilman päihteiden värittämään elämää.

Kirjoittaja: Niina Kokko

Niina Kokko toimii asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liiton päihdeongelmaisten äitien kuntoutuksen tiimissä ja Pidä kiinni® -hoitojärjestelmässä.