Tuntuuko sinusta, että vauvasi on erityislaatuinen tavalla, jota sinun on vaikea selittää, mutta minkä vaistosi tunnistavat? Hän ehkä jää kiinnittämään katseensa johonkin yksityiskohtaan pitkäksikin aikaa, nauttii ympäristöstä, jossa ei ole melua tai liikaa ärsykkeitä ja kokee olonsa tukalaksi nopeasti, jos vaippa on märkä, tulee nälkä tai uusi syli.

Elaine Aronin mukaan noin 20% ihmisistä on erityisherkkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että joka viides vauva on erityisen herkkä. Heidän aistinsa reagoivat herkästi kaikkeen; muuttuneeseen valaistukseen, vaatteiden tuntuun iholla, huoneen lämpötilaan, tuoksuihin, toisten tunnetiloihin, nälkään ja unen tarpeeseen.

Nämä vauvat myös stressaantuvat helpommin uusista tilanteista ja tarvitsevat enemmän aikuisen kykyä säädellä tunteitaan. Vanhempi voi kokea vauvan vaativaksi ja vaikeahoitoiseksi, varsinkin jos vanhemman oma temperamentti on hyvin erilainen. Herkät vauvat eivät kuitenkaan itke muita vauvoja enemmän, kun vanhemmat oppivat huolehtimaan heidän mukavuudestaan. Nämä vauvat tarvitsevat riittävästi ja säännöllisesti unta, lepoa ja ruokaa, tuttuja rutiineja sekä rauhassa aikuisen kanssa tutustumista uusiin tilanteisiin.

Erityisherkkyys on synnynnäinen hermojärjestelmän ominaisuus, jossa hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista perusteellisemmin ja syvällisemmin. Erityisherkkä ihminen reagoi keskimääräistä voimakkaammin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Vauvan kohdalla se voi tarkoittaa sitä, että aistien kuormittuessa stressaantuminen tapahtuu helposti ja vauva voi tulla ärsyyntyneeksi tai itkuiseksi. Vauva tarvitsee aina vanhemman apua stressinsäätelyssään; syliä, lohduttavia sanoja ja vanhemman tyynnyttävää läsnäoloa. Vanhempi voi jokapäiväisellä toiminnallaan auttaa lasta löytämään juuri hänelle toimivat tavat.

Herkän vauvan vanhempi selviytyy arjen haasteista helpommalla, kun hän oppii rakentamaan päivän niin, että vauva ei joudu hänelle liian stressaaviin tilanteisiin; yllättäen vieraisiin syleihin tai heräämään oudossa paikassa, odottamaan ruokaa, syliä tai katsetta liian kauan.  Joku päivä hänestä kasvaa viehättävä nuori, jos herkkyyttä ei ole tarvinnut peittää. Maailma tarvitsee näitä sielukkaita ja empaattisia ihmisiä, jotka haluavat luoda rauhaa ja rakkautta ympärilleen, ja joilla on synnynnäinen kyky ymmärtää ja kuulla toisia.

Jos sinulla on vauva, jonka tunnistat erityisen herkäksi, niin kuvittele, että olet saanut erityisen kallisarvoisen ja arvokkaan lahjan. Tällaista lahjaa tulee vaalia, kohdella suurella mielenkiinnolla ja huolenpidolla.  Lapsesi tulee opettamaan kasvaessaan sinulle elämästä syvyyttä ja vivahteita, joita et ehkä muutoin huomaisi.

Sinua saattaa kiinnostaa
”Onko lapsessani jotain vialla?” Erityisherkkyys näkyy ja kuuluu pienestä pitäen, MTV3 verkkouutinen

Mistä tunnistaa erityisherkän vauvan? Vauva-lehti, verkkouutinen

Näin tuet erityisherkkää lasta, Kaksplus, Verkkouutinen

Lähde
Elaine N. Aron, erityisherkkä lapsi

Kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

Tanja Henttonen toimii Ensi- ja turvakotien liitossa erityisasiantuntijana Vaativan vauvatyön tiimissä.