vanhemmuuden valtitMitä kaikkea hyvää lapsi tuo elämääsi?  Mistä iloitset lapsen kanssa? Mistä yhteisistä hetkistä lapsen kanssa et ainakaan luopuisi? Mitä muistoa lapsestasi hellit mielessäsi? Mistä tiedät onnistuneesi vanhempana? Mitä uusia taitoja vanhemmuus on opettanut sinulle? Mikä auttaa keräämään voimia, uudestaan ja uudestaan haastavissakin tilanteissa?

Hyvää vanhemmuutta on mahdoton määritellä, paljon helpompi on luetella asioita mitä se ei ole. Moni vanhempi kokee syyllisyyttä riittämättömyydestään tai osaamattomuudestaan. Usein puhutaan siitä, mitä lapsen kasvatus vaatii vanhemmilta, mitäpä jos katsoisit asiaa toiselta kannalta?

Valtti merkitsee hyvää, sopivaa, parasta. Vanhemmuuden valtit -kysymykset on tehty isille ja äideille, mutta sitä voi käyttää kuka hyvänsä kasvattajana toimiva. Valtti-kyselyn tarkoituksena on saada näkyviin vanhemmuuden ilot ja voimavarat. Kyselyä voit käyttää erilaisissa tilanteissa keskustelun virittelyyn, pohtimisen apuna. Käy vilkaisemassa Vanhemmuuden valtit -kysymyksiä yksin, puolisosi tai ystäväsi kanssa. Muista kenelläkään ei ole aina kaikki valtit kädessä. Monesti on hyvä pysähtyä ajattelemaan, mikä vanhempana onnistuu ja mikä taas ei ja mihin asiaan tarvitsisin tukea.

Aina ei tarvitse olla tarkkoja suunnitelmia tai päämääriä toiminnalle. Lapselle on hyväksi, kun hän voi kokea, että vanhempi iloitsee ja nauttii hänen kanssaan olemisesta.  Muistatko tarpeeksi usein kertoa lapselle kuinka erityinen ja rakas lapsi sinulle on? Palkinnoksi voit saada halauksen tai iloisen hymyn. Lapsen kannalta läsnä oleva vanhemmuus on valttia! Loppujen lopuksi on uskallettava vain elää elämäänsä ja muistettava, että täydellistä vanhemmuutta ei kannata tavoitella. Armollisuutta itseä ja muita kohtaan. Tuetaan toisiamme vanhempina ja ihmisiä.

Tule Poriin SuomiAreenalle kuulemaan ja juttelemaan meidän kanssa vanhemmuuden valteista tai seuraa keskustelua Twitterissä #isä # intoaisätyöhön #suomiareena

Kirjoittaja: Sirpa Hopiavuori

Sirpa Hopiavuori toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liitossa, Pidä kiinni -hoitojärjestelmässä. Hän on tällä hetkellä opintovapaalla.