Tutkija isän kosketusTaina Kinnunen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa:” Suomessa kosketus on perinteisesti liitetty seksuaalisuuteen, syntisyyteen ja likaisuuteen. Tämä kumpuaa uskontojen luomasta perinteestä.”

Kun mies koskettaa, ketä vaan yli vauvaikäistä, muuten kuin puolen metrin päästä kätellen, joutuu hän aina jonkun asteisen perverssioletuksen kohteeksi jonkun taholta.  Hänen itsensä, kosketettavan tai jonkun kolmannen osapuolen.  Tämä ilmapiiri ehkäisee myös paljon hyvää kosketusta, jonka tiedetään olevan ihmiselle yhtä tärkeää kuin ruoka tai happi jota hengitämme.  Aika raflaavaa, mutta miettikääpä vauvaa, jota ei koskaan kosketettaisi? Millainen lapsi hänestä tulisi? Millainen aikuinen?

Oman vanhemman syli on lapselle paikka, josta hän voi käydä tankkaamassa turvallisuuden tunnetta tutkiessaan ympäristöään.  Perinteisesti äiti on enemmän kosketuksessa lapseensa odotuksen ja imetyksen ansiosta, mutta tässä isillä on myös paljon annettavaa.  Isän tukeva syli tai raamikkaat olkapäät voivat tarjota lapselle sen tärkeimmän tilan maailmassa! Olen kuullut myös monia tarinoita isoisän polvesta, jolla pienenä keinuttiin. Tämä on voinut olla se lämpimin muisto isistä tai miehistä.

Vauvoja kantavia ja sylitteleviä isiä näkee jo paljon.  Isät kuitenkin joutuvat elämään tuossa asenneilmastossa, missä on aina epäilyn kohteena. Alla olevassa Ville Rannan kuvassa oman maskuliinisen identiteetin ja isäidentiteetin välillä on ristiriitaa. Tuo maskuliininen pärjäämisen kulttuurikin on osa kosketuskielteistä asennettamme.

Isät tarvitsevat meiltä ammattilaisilta tukea ja hyväksyntää koskettamiseen. Isillä on kysymyksiä: Miten voin pitää vauvaa sylissäni, miten voin halata jonkun toisen lasta? Kouluikäisen koskettamiseen tulee jo sukupuolikin mukaan: Miten lohdutan naapurin tyttöä? Miten halaan omaa murrosikäistä tytärtäni?

Apinoilla tätä ongelmaa ei ole. Aiemmissa blogeissani seikkailleet laumanjohtajaisä Freddy ja simpanssivauva Oscar eivät todennäköisesti tunnista kulttuurin paineita, vaan sylittelevät, sukivat tai riehuvat tarpeen mukaan. Tähän osallistuu koko lauma. Mitä enemmän kosketellaan, sitä vahvemmat sosiaaliset suhteet laumassa ovat. Emme me kovin erilaisia ole.

Millaisia ajatuksia itsellesi muuten syntyy miehen kosketuksesta?

Kirjoittaja: Santtu Salonen

Santtu Salonen toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liiton Miestyön tiimissä. Hän on siirtynyt toisiin tehtäviin.