Vastaanottokeskuksessa vapaaehtoistyötä tekevä sisareni oli katsonut pienen turvapaikanhakijapojan kanssa Supersankarit-postikorttia, jossa kaksi turvapaikanhakijalasta ovat pukeutuneet Spiderman-asuihin. Sain siskoltani Whats up -viestin:

”Yks 2-vuotias poika oli niin ihastunut tohon kuvaan, että se halusi monta kertaa laittaa kädet samalla tavalla kun kuvassa. Ja kuvaa piti katsoa tosi kauan. Sen pojan sydämessä liikahti jokin <3”

Seuraavana päivänä sisareni oli vienyt vastaanottokeskukseen lisää Supersankarit-kortteja ja lapset saivat kukin valita itselleen yhden. Hän kertoi lapsista, joiden silmät alkoivat loistaa. He näkivät kuvia, joissa itsensä näköiset lapset olivat pääosassa, ja vieläpä supersankareina! ”Ne lapset ei olleet uskoa silmiään”, kirjoitti siskoni uudessa viestissään.

Ensi- ja turvakotien liiton Lapsiperhe turvapaikan hakijana -hanke on jo päättynyt, mutta sen aikana otetut Todelliset supersankarit -kuvat ovat jatkaneet elämäänsä. Kuvat eivät toimi vain vaikuttamisen välineenä, vaan ne tuovat iloa ja voimavaroja erilaisista kulttuureista tuleville lapsille. Eikä vaan niille lapsille, jotka aikanaan pääsivät mukaan kuvauksiin, valitsemaan itselleen supersankariasun ja kertomaan mitä omilla supervoimillaan tekisivät. Kuvat vaikuttavat ja tuovat edelleen hyviä ja merkittäviä hetkiä, vielä lähes 5 vuotta Supersankarit -näyttelyn avajaisten jälkeen.

Voiko hankemateriaali saada tätä selkeämpää vahvistusta ja palautetta merkityksestään ja vaikuttavuudestaan? Kertooko kuvien suosio samalla myös siitä, mitä tarvittaisiin edelleen ja enemmän? Tarvitaan materiaaleja ja kuvia, joista perhe, niin lapset kuin aikuisetkin, tunnistavat itsensä ja oman maailmansa, johon he voivat samaistua ja joka samalla antaa toivoa tulevaan. Ehkä minullakin on supervoimia, silloinkin, kun elämä on epävarmaa, kun en oikein jaksa uskoa, että elämä kuitenkin kantaa?

Samastumisen tarve, itselle tutun kokemisen tarve, ei koske vain muista kulttuureista tulleita ihmisiä, vaan meitä kaikkia. Jotta tartumme esimerkiksi palveluita kuvaavaan esitteeseen, tulee meille tulla tunne, että tämä esite, nämä palvelut on tarkoitettu minulle, minun perheelleni ja lapsilleni. Kuvien vaikutus on suuri, sillä kuvan viesti vaikuttaa ajatuksia nopeammin tunteisiimme ja kokemuksiimme.

Esitteiden tavoitteena on rohkaista ja kutsua tukea tarvitsevia mukaan palveluihin. Monenlaiset materiaalit on tehty helpottamaan yhteistä työskentelyä perheiden ja lasten kanssa. On ensiarvoisen tärkeää, että materiaalit ovat omaa elämää koskettavia. Kun yhteistyö perheiden kanssa alkaa, ovat ensikohtaamiset tärkeitä. Aivan kuten esitteissäkin, tulee työntekijöiden viestittää lämmintä ja asiakkaiden elämäntilannetta ymmärtävää asennettaan.  Vahva ammattitaito on tärkeää, mutta se ei yksin riitä. Jotta palvelut auttavat niihin hakeutuneita ihmisiä, tulee meidän kohdata toinen toisemme ihminen ihmisenä, arvostavasti, tasa-arvoisesti ja parempaan huomiseen uskoen.

Todelliset Supersankarit -kuvat valokuvasi Lapsi perhe turvapaikanhankijana -hankkeen projektityöntekijä Tiuku Pennola. Nyt Tiuku työskentelee Ensi- ja turvakotien liiton monikulttuurisuustyön asiantuntijana, jossa tavoitteena on vahvistaa erilaisista kulttuureista tulevien perheiden laadukkaita ja hyviä palveluita.

Kirjoittaja: Hanna Sellergren

Hanna Sellergren toimii Ensi- ja turvakotien liitossa Lapsilähtöisen päihdetyön ja Vaativan vauvatyön kehittämispäällikkönä.