"Mulla on hyvä isä" –…Miehen rooli kasvattajana on nähty jämäkkänä rajoittajana ja rankaisijanakin. Tähän rooliin ei hirveästi hellyyttä mahdu. Jos joku mies, isä, julkisesti hellittelee, suukottelee tai silittelee lastaan, aiheuttaa se ulkopuolisissa hämmennystä ja kysymyksiä. Mikä mies tuo on, joku on varmaan vialla? Onneksi asenteet ovat tässäkin muuttumassa, mutta vielä on paljon tekemistä.

Wikipedia määrittelee kasvatuksen: ” Kasvatus on käsite, joka viittaa tavoitteelliseen toimintaan, jonka tarkoituksena on muuttaa yksilön ominaisuuksia haluttujen päämäärien mukaisesti. Laajan näkemyksen mukaan kasvatus kattaa kaikki kasvattajan tahalliset ja tahattomat teot, jotka vaikuttavat halutusti yksilön kehittymiseen”

Tuon määritelmän mukaan varhainen hoiva ja huolenpito ovat kasvatusta, päämääränään hyvinvoiva, sosiaalinen ja tasapainoinen aikuinen. Miksi miestä ei ole nähty hoivaajana, mutta kasvattajana kyllä? Eikö lapsella ole oikeus kiintyä myös isäänsä? Erään lehden verkkokeskustelussa haukutaan miehen kasvattajataitoja. Mies on kyllä hellä ja hoivaava, mutta ei osaa rajata, ratkoa ristiriitoja eikä pitää kiinni säännöistä. Jos tuossa esimerkissä roolit olisivat olleet toisinpäin, olisiko kukaan kyseenalaistanut äidin taitoja. Ehkä olisi korkeintaan vaadittu miestä hoitamaan tuo sääntö ja rajauspuoli.

Voisiko olla, että kasvattamisen näkökulma myös auttaisi miehiä ottamaan vastuuta varhaisesta hoivasta. Jos hoiva on ollut perinteisesti äitien maailma, niin voisivatko miehet uida kasvatuksen kautta hoivaajiksi? Olisi hauskaa nähdä isä, joka pitäessään lastaa sylissä tai silittäessään taaperoaan uneen sanoisi: ”Kasvatan tässä lastani”. Ok. Tiedän kyllä, näitä isiä on jo paljon!

Lapsen näkökulmasta miehen näkeminen kasvattajana myös varhaisen hoivan ja huolenpidon näkökulmasta luo turvaa. Lapsella on kaksi turvallista ja osaavaa aikuista lohduttamassa, leikittämässä ja hoivaamassa ja tuottamassa erilaisia virikkeitä lapsen elämään.

Ensi- ja turvakotien liiton miestyön kehittämiskeskus järjestää 9. Miestyön Foorumin Oulussa 18.-19.5. Foorumin teemana on mies kasvattajana.

Kirjoittaja: Santtu Salonen

Santtu Salonen toimi suunnittelijana Ensi- ja turvakotien liiton Miestyön tiimissä. Hän on siirtynyt toisiin tehtäviin.