Tuntuuko sinusta, että arki on yhtä kaaosta ja elämä vauvan kanssa ihan erilaista kuin kuvittelit? Jos ilo vauvan kanssa olemisesta on hiipunut, niin älä jää yksin. Et ole ainoa, jonka vauva-arki yllättää.

Vauvan ympärivuorokautinen hoito voi uuvuttaa, varsinkin jos vauva on kovin itkuinen tai sairas tai vanhemmalla on myös muita murheita, jotka kuormittavat mieltä. Arkeen on kuitenkin mahdollista löytää mielekkyys ja hallinnan tunne eikä sinun tarvitse selviytyä vanhemmuudesta yksin. Kenenkään ei tulisi!

Päiväryhmässä voit harjoitella arjen taitoja, vauvanhoitoa ja vanhemmuutta yhdessä toisten vanhempien kanssa, ammattilaisten tukemana. Päiväryhmässä vanhemmat tapaavat kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Ryhmässä on neljästä kuuteen vanhempaa vauvoineen ja ryhmä tapaa puolen vuoden ajan. Jos edelleen koet turvattomuutta, voit jatkaa tarvittaessa pitempäänkin.

”Mulla on semmonen tunne, et aina on tervetullut.”  ”Otetaan vastaan sellaisena kuin on.”

Päiväryhmään voi tulla silloin, kun odotat vauvaa tai taapero on alle kolme vuotias. Ryhmässä tehdään arkisia asioita yhdessä, opitaan toinen toisilta eikä unohdeta ilon merkitystä. Jokainen vauva ja vanhempi ansaitsevat kohokohtansa; synttärikakun, piristävän retken, toisten positiiviset palautteet. Ryhmässä voit jakaa luottamuksellisessa ja turvallisessa ympäristössä vauva-ajan iloja ja murheita, saada kokemuksen siitä, että et ole yksin ja ongelmasi ovat ratkaistavissa.

”Meillä on aina äitiryhmä, kun lapset menee päiväunille, niin äidit puhuu keskenään. Huomaa, että ei oo yksin. Muillakin on samantyyppisiä ongelmia.”

Vanhemmuutta ei voi oppia olematta vanhempi eikä vauvan tarpeisiin voi osata vastata ennen kuin vauvaan tutustuu. Päiväryhmässä sinä ja vauvasi saatte ole sellaisia kuin olette, keskeneräisiä ja täydellisiä sellaisina kuin olette. Elämä ei ole kenenkään kohdalla täydellistä -eikä sen kuulukaan olla. Ryhmässä saat kasvaa vanhemmuuteen tuettuna ja kannateltuna.

”Nää ihmiset on kuin perhettä. Sitä, mitä mun perhe ei tarjonnut, nää ihmiset tarjoaa.” 

Voit luottaa, että päiväryhmässä vauvasi on arjen sankari, vaikka sinä et aina jaksaisikaan. Hänen tunteensa ja tarpeensa huomioidaan kaikessa toiminnassa ja hän saa ihailua ja rakkautta osakseen sinun lisäksesi niin toisilta vanhemmilta kuin työntekijöiltäkin. On ihana vanhempana nähdä kuinka oma vauva tuo iloa toisillekin! Ja sitä mukaa, kun taitosi vanhempana kasvavat ja yhteinen arkirytmi löytyy, omakin ilosi lisääntyy.

Isät ja kumppanit ovat lämpimästi tervetulleita toimintaan mukaan! Yhteistä tekemistä on järjestetty niin, ettei työ tai muu elämäntilanne ole este osallistumiselle. Toisinaan Päiväryhmään kutsutaan myös mummeja ja kummejakin kyläilemään.

Päiväryhmätoimintaa löytyy Helsingistä, Lahdesta, Kokkolasta, Iisalmesta, Porista, Oulusta, Kuopiosta, Lappeenrannasta, Imatralta, Kotkasta ja Mikkelistä Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksistä. Vuonna 2017 päiväryhmät tavoittivat 92 perhettä.

Sinä ja vauvasi olette avun arvoisia!

Suorat lainaukset sosionomi-opiskelija Deepti Golashin tekemistä haastatteluista Päiväryhmän asiakkaille  (5.12.2017)

Lue myös
Hyvä alku. Tukea vauvaa odottaville ja vauvaperheille.

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

Tanja Henttonen toimii Ensi- ja turvakotien liitossa erityisasiantuntijana Vaativan vauvatyön tiimissä.