Vauvan syntymään ja vanhemmuuteen liitetään paljon myönteisiä tunteita, mutta vaikeammista tunteista puhutaan vähemmän.

Kaikki synnyttäneet äidit eivät koe heti rakkautta vastasyntynyttä kohtaan ja vanhempana olo voi tuntua vieraalta ja vaikealta. Vanhemmalla voi olla heikot mallit vanhemmuudesta omasta lapsuudenperheestä tai kokemuksia kaltoinkohtelusta. Vauva voi nostaa nämä tunnehaavat esiin.

Vanhemmuus voi myös käynnistyä keskellä omaa elämäkriisiä; parisuhdevaikeuksia, eroa, taloudellisia huolia, läheisen menettämistä. Osa vaikeuksista voi liittyä myös vauvaan. Vauva voi olla erityisen itkuinen, vaikeasti tyynnyteltävissä tai sairas. Vauvalla voi olla koliikki tai vaikea allergia, joka ennen löytymistään haastaa monella tavalla.


”Toisinaan vaikealta tuntuvan tilanteen laukaisee hyvät käytännönvinkit, tieto vauvan kehityksestä tai toisten vanhempien vertaistuki. Silloin apu voi olla niinkin lähellä kuin muutaman klikkauksen päässä.”


Jokaisella vanhemmalla tulisi olla mahdollisuus kertoa jollekin rehellisesti, että nyt en jaksa. Mieli voi täyttyä negatiivisista ajatuksista itseä, vauvaa ja koko vanhempana olemista kohtaan.  Ajatukset, negatiivisimmatkaan, eivät kuitenkaan ole tekoja. Ne voivat silti säikäyttää ja syyllistää: ”Eihän tämän tällaista pitänyt olla.” Kuinka voin ajatella näin? Mikä minussa on vialla?”

Vanhemmaksi kasvetaan vähitellen eikä sen pitäisi koskaan tapahtua yksin! Erityisesti vauva-aika haastaa jaksamista, ihan jo fyysisestikin. Vauvan hoitaminen on ympärivuorokautista huolenpitoa, jossa omat tarpeet on siirrettävä taka-alalle ja keskityttävä vastaamaan vauvan tarpeisiin. Huonosti nukutuilla öillä on myös vaikutuksensa. Mielialat vaihtelevat, olo on ärtyisä, helposti itkuinen ja toivoton.

Apua on saatavilla! Neuvolassa kannattaa puhua vauvan lisäksi myös omasta jaksamisesta. Joskus puhuminen jollekin toiselle auttaa jo itsessään, tulee ymmärrys, ettei olekaan yksin eikä edes ainoa, joka kokee näitä tunteita. Kukaan ei selviydy vanhemmuudesta yksin -eikä ole tarkoituskaan. Avun hakeminen on osoitus vastuullisesta vanhemmuudesta!

Toisinaan vaikealta tuntuvan tilanteen laukaisee hyvät käytännönvinkit, tieto vauvan kehityksestä tai toisten vanhempien vertaistuki. Silloin apu voi olla niinkin lähellä kuin muutaman klikkauksen päässä. Vauvaitkee.fi sivuilta löytyy vinkkejä omaan jaksamiseen, vauvan rauhoittamiseen ja uneen liittyvissä asioissa. Sivuilta löytyvät myös chatit, joissa on mahdollisuus keskustella anonyymisti ammattilaisen kanssa tai ryhmässä toisten vanhempien kanssa.

Joskus tilanteen laukaisee kotipalvelun apu, jolloin perhetyöntekijä tulee vauvaperheen kotiin ja auttaa arkisissa asioissa ja vauvan hoidossa. Myös järjestöillä on paljon matalan kynnyksen palveluja, joissa voi saada vertais- ja ammattilaistukea. Oman paikkakunnan palvelut kannattaa selvittää eikä luovuttaa, vaikka ensimmäinen yhteydenotto ei toisi apua!

Jos vauva ja vanhemmuus herättävät sinussa lähes yksinomaan kielteisiä ajatuksia tai jos pelkäät satuttavasi vauvaasi, niin hae ammattiapua. Älä jää yksin huolesi kanssa! Ammattilaisen avulla voit myös löytää ne olemassa olevat voimavarat ja vahvuudet, jotka kannattelevat sinua ja perhettäsi. Uupuneena näköala kapeutuu ja asiat voivat saada kohtuuttomatkin mittasuhteet.

Vauva-arkeen on mahdollista löytää mielekkyys ja hallinnan tunne. Riskeistäkin huolimatta suurin osa vauvaperheistä selviytyy, kehittyy ja voi hyvin.

Sinä ja vauvasi olette avun arvoisia!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

Tanja Henttonen toimii Ensi- ja turvakotien liitossa erityisasiantuntijana Vaativan vauvatyön tiimissä.