Mies kasvaa isyyteen vaiheittain ja kasvu tapahtuu usein samaan tahtiin puolison kasvavan vatsan kanssa. On tärkeää, että myös isä raskausaikana pohtisi omia käsityksiään, toiveitaan ja tunteitaan. Kasvun matkaan kuuluvat myös omat lapsuusajan muistot vanhemmista ja omasta isästä. Mieleen palaa muistoja myös siitä millaista hoivaa pienenä on saanut.

Kasvaminen isyyteen alkaa, kun mies saa tiedon raskaudesta. Odotettu ja toivottukin vauvauutinen kolahtaa tunteisiin. Uutisen aiheuttamat tunteet voivat vaihdella ilon ja riemun tunteista myös järkytyksen ja pelonkin sekaisiin tunteisiin. Miehestä riippuen voi tunteiden myllerrys kestää tunneista muutamiin viikkoihin. Ulkopuolisen silmin voi näyttää siltä, ettei hän olisi kovin kiinnostunut raskaudesta. Vauvan odottamisen alkuvaiheessa on melko tavallista, että tulevan isän suhtautuminen raskauteen on erilaista kuin odottavan äidin.

Alkuvaiheen hämmennyksen jälkeen mies pysähtyy käymään läpi isoa elämänmuutosvaihetta. Mielessä tapahtuu paljon. Hän käy läpi tulevaisuuteen liittyviä ajatuksia ja miettii perheen taloudellista tilannetta ja pärjäämistä. Mies pohtii parisuhteeseen liittyviä toiveita, odotuksia ja käsittelee niihin liittyviä tunteita. Hänen mieleensä nousee muistoja, jotka liittyvät omaan lapsuusteen. Myönteiset muistot ja tunteet auttavat häntä eläytymään paremmin ja tunnepitoisesti tulevaan isyyteen. Ikävät muistot omasta lapsuudesta saattavat sen sijaan hankaloittaa isäksi kasvamista. Olisikin hyvä, että mies tunnistaa omia kokemuksiaan ja niihin liittyviä tunteita. Tämän vaiheen läpikäyminen on tärkeää, koska se vaikuttaa siihen, miten hän tulee sisäistämään uutta rooliaan isänä ja vanhempana.

Kun raskaus näkyy selkeästi, mies siirtyy keskittymisen vaiheeseen. Hänen elämässään tämä vaihe näkyy ajankäytön, kaveriporukan ja harrastuksiin liittyvinä muutoksina. Lapsuusmuistot ja oma isä saattavat olla mielessä. Sen lisäksi mieltä saattaa askarruttaa puolison huomion jakautuminen hänen ja syntyvän vauvan välillä. Jos parisuhteessa on odotusaikana ilmennyt kommunikointivaikeuksia, ne usein helpottuvat tässä vaiheessa. Vanhemmat lähentyvät toisiaan ja heidän välillään oleva yhteenkuuluvuuden tunne paranee. Vauvan tuleminen alkaa tuntua yhä tärkeämmältä ja kiinnostus omaa isyyttä kohtaan kasvaa. Mies valmistautuu tulevaan isyyteen, vastasyntyneen hoitamiseen ja vanhemmuuden rooliin. Hänen käsityksensä siitä millainen isä hän haluaa olla, alkaa vahvistumaan.

Tulevalle isälle:

Isyys on elämänmittainen matka.

Isyys tukee hyvinvointiasi ja auttaa tarkentamaan elämäntapoja. Siihen liittyy vahvoja tunteita. Lapsen kasvun ja kehityksen myötä myös isänä oleminen tulee muuttumaan. Lapseltasi saat suoran ja välittömän palautteen ja sen avulla opit isänä olemisesta enemmän. Lapsien myötä tulet uudenlaisten asioiden äärelle. Saat kokea yllätyksiä ja hellyttäviä elämyksiä vanhempana. Sinulla on oikeus tuntea iloa ja ylpeyttä, kun lapsesi oppii uusia asioita ja taitoja. Isänä olet tasavertainen vanhempi. Ja on tärkeää, että arvostat omaa isyyttäsi.

Ja riippumatta siitä, mitä olet aiemmin elämässäsi kokenut tai jopa juuri sen vuoksi, sinulla on kaikki edellytykset ja mahdollisuudet kasvaa ja olla, hyvä isä.

               

Näin isänpäivänä onnittelen kaikkia isäksi tulevia ja isänä jo olevia miehiä!

Isäksi kasvamisen vaiheisiin ja arjen sujumiseen on saatavilla tukea ja apua.

  • Vauvaperheiden chat: keskustele ammattilaisen kanssa nimettömästi ja kysy neuvoa arkisiin hoitoon liittyviin asioihin, ark 12-18, la 14-17
  • Vauvaperhe ja päihteet -chat: keskustele omasta tai puolison päihteiden käytöstä, löydä tukea ja apua nimettömästi ark 14-18

  • vauvaperhe.fi: tukea ja tietoa vauvan unesta, hoidosta ja vanhempien jaksemisesta sekä parisuhteesta
  • Vauvapysäkki: Vauvapysäkiltä saat keinoja rauhoittumiseen kiireisen vauva-arjen keskellä sekä tukea stressin hallintaan.
  • Isäkortit: tukea odotusaikaan, vauvaperhe.fi
  • Miessakit ry: Monenlaista tukea miehille.

Lasten piirrokset ”Merkityksellinen mies” -tapahtumasta (2017)
Valokuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Niina Neuvonen

Niina Neuvonen työskentelee Ensi- ja turvakotien liitossa Ero lapsiperheessä -tiimissä.