Eilen twitterissä vastaan tuli kuva, jossa äiti iloitsee perheeseen juuri syntyneestä vauvasta. Vauvaa oli odotettu pitkään ja viimein hän oli täällä. Keskellä korona-uutisia kuva onnellisesta äidistä ja ensimmäisiä kertoja maailmaa katselevasta vauvasta pysäytti. Elämä on eteenpäin menevä voima ja tämä pitää paikkansa myös näinä aikoina, kun elämme poikkeustilanteessa.

Etukäteen on hankala tietää, miten tulee reagoimaan pandemian kaltaisessa poikkeustilanteessa. Tunteidenkirjo epäuskosta pelkoon on normaalia reagointia epänormaalissa tilanteessa. Täysin poikkeuksellinen tilanne herättää monissa huolta ja raskausaikana tämä voi tuntua erityisen kuormittavalta.

Raskausaika nostaa usein mieleen kysymyksiä, jotka liittyvät tulevaan muutokseen ja omaan toimintaan vanhempana: ”syönkö terveellisesti? miten me pärjäämme? osaanko olla riittävän hyvä vanhempi vauvalleni?”. Huoli Covid-19:sta voi voimistaa pelkoja ja huolia, jotka kohdistuvat omaan tai vauvan terveyteen. Luotettavia lisätietoja löydät täältä, missä THL on vastannut kysymyksiin myös COVID-19 infektion osalta koskien raskaana olevia ja vastasyntyneitä. Myös synnytys voi mietityttää. Onko tilanteella vaikutuksia synnytyksen hoitoon? Tämän hetkisten ohjeiden mukaan synnytyksessä voi olla mukana yksi terve tukihenkilö. Vauvan terveenä oleva toinen vanhempi tai muu tukihenkilö pääsee siis mukaan synnytykseen. (Hus 21.3.20 ).

Näin pärjäät paremmin

On hyvä tunnistaa ne asiat, joihin voi vaikuttaa ja edistää omalla toiminnalla. Moni asia on edelleen ennallaan. Käsihygieniasta huolehtimisen ja fyysisen eristyksen lisäksi, muista huolehtia riittävästä levosta ja säännöllisestä ruokailusta. Loppuraskaudessa ja pienen vauvan kanssa unirytmiin tulee muutoksia. Päivittäinen ulkoilu tai muu liikunta tukee hyvää unta ja rutiinit auttavat selviämään eristysajasta. Monet toimijat tarjoavat maksuttomia liikuntahetkiä some-kanavillaan.

Hengitysharjoitus auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä, etenkin jos uutistulva tuntuu hyökyvän ylitse ja lisää huolta. Hengitykseen keskittyminen tuo turvaa myös synnytyksessä. Hyödynnä etäyhteyksiä, joiden avulla pääsette jakamaan vauvan ensimmäisiä hetkiä isovanhempien ja ystävien kanssa. Jos lähelläsi on muita samassa elämänvaiheessa olevia, sopikaa puhelin- tai videotreffit, joissa voitte jakaa yhdessä vauvan odotukseen liittyviä ajatuksia ja valmisteluita.

Mistä sinä iloitset?

Millaiset asiat rauhoittavat sinua ja lisäävät turvallisuuden tunnetta? Nyt on aika pysähtyä niiden äärelle. Sinulla voi olla jokin musiikkikappale, kirja tai elokuva, joka antaa toivoa, ystävä, joka saa sinut aina nauramaan tai esine, joka muistuttaa hyvistä hetkistä. Läheisyyden tarve voi lisääntyä ja siitä on hyvä puhua kumppanisi kanssa. Raskaus herkistää mieltä ja siksi odottavalle äidille puolison ja muiden läheisten huolenpito onkin tärkeää.

Poikkeuksellisenakin aikana anna itsellesi lupa keskittyä vauvan odotukseen; vauvalle juttelu ja vatsan silittely auttaa keskittymään hetkeen, pohtikaa, millainen vauva teille on tulossa, iloitkaa kasvamassa olevasta perheestänne.

Vauvan odotus on myös aikaa, jolloin tarve olla yhteydessä toisiin ihmisiin ja omiin läheisiin on erityisen suuri. Arjen rauhoittuminen kotiin antaa aikaa läheisyydelle perheen sisälle. Tunteiden kertominen ääneen ja etenkin toisen läheisyyteen liittyvien tarpeiden kertominen ääneen tuo turvallisuutta. Vaikka perheiden yhteinen aika lisääntyy, voi fyysinen etäisyys muista tärkeistä ihmisistä lisätä tilanteeseen liittyvää epämukavuutta.

Yhteyttä voi kokea monella tapaa ja yhdessä selviämme hankalistakin ajoista. Joskus voi käydä niin, että huoli ja murehtiminen muuttuvat ahdistusta lisääväksi kehäksi. On hyvä muistaa, että meillä ei ole mahdollista missään oloissa hallita kaikkia asioita. Parasta on keskittyä arjen rutiineihin ja huolehtia omasta hyvinvoinnista ja terveydestä.

Kaikesta huolimatta huolestuneisuus voi tuntua ylivoimaiselta. Jos huomaat, että nukkumisesta tulee vaikeaa mielessä pyörivien huolien vuoksi tai olosi on ahdistunut, ruokahalussasi on suuria muutoksia, mielialasi on ahdistunut tai masentunut tai toimintakyvyssä on suuria muutoksia, puhu läheisten kanssa tai ota yhteyttä neuvolaan asiasta.

Voit myös ottaa yhteyttä arkipäivisin Vauvaperhe-chattiin, jossa ammattilaiset ovat tukenasi klo 10-15.

Poikkeuksellisenakin aikana olette uuden elämän ja sen ihmeellisyyden äärellä. Onnea!

Lähde: Mielenterveystalo. Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen.

Kirjoittaja: Jonna Lehikoinen

Kirjoittaja työskenteli Stressistä säätelyyn hankkeen projektipäällikkönä ja vauvatyön asiantuntijana. Nyt hän on siirtynyt toisiin tehtäviin.